«Στη δουλειά & στον αγώνα» και στην ιδεολογική επίθεση της ΝΔ κατά των ξεριζωμένων – προσφύγων

«Στη δουλειά & στον αγώνα» και στην ιδεολογική επίθεση της ΝΔ κατά των ξεριζωμένων – προσφύγων

Το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, καλεσμένος της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το 2510 Radio, και ώρα 12.00-13.00, ήταν ο εκπαιδευτικός, Θανάσης Κούρκουλας, από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Στο επίκεντρο της συζήτησης, το προσφυγικό, το δόγμα της κυβέρνησης ΝΔ «νόμος και τάξη» και στους πρόσφυγες, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων κτλ.

Τους τελευταίους μήνες ό,τι γνωρίσαμε ως «προσφυγικό» βρίσκεται και πάλι ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, με όρους διαφορετικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ποιοι είναι τελικά οι άνθρωποι που φτάνουν στην χώρα μας από τα ανατολικά;

– Πρόκειται όχι για πρόσφυγες, αλλά για «παράνομους μετανάστες που δεν δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια», όπως έχει υποστηρίξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης;

– Έχουμε να κάνουμε με «κυρίως νέους άνδρες που έχουν οικονομική δυνατότητα», όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης;

– Θα πρέπει να απελαθεί το 93% όσων βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης;

– Και ήταν πράγματι, όπως έχει πει η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, οι αφίξεις λίγες τα περασμένα χρόνια και πλέον πολλές;

Από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα, το «μεταναστευτικό», όπως τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν επιλέξει να αναφέρονται στο ζήτημα της μαζικής άφιξης ανθρώπων στην Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ζήτημα κεντρικής σημασίας για την κυβέρνηση. Τόσο σε επίπεδο νομοθετικού έργου και πολιτικού σχεδιασμού, με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το άσυλο και την πρόσφατη πρωτοβουλία για τον διορισμό Εθνικής Συντονίστριας για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, όσο και μέσα από τις τακτικές αναφορές στελεχών της στο ζήτημα.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα πίσω από τις δηλώσεις; Τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει πως οι αφίξεις στα νησιά αφορούν μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Χαρακτηριστικά, την 1η Οκτωβρίου 2019, το πλέον αρμόδιο στέλεχος της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, που έχει το χαρτοφυλάκιο για τη μεταναστευτική πολιτική, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή έκανε λόγο για «μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό πρόβλημα».

Το ζήτημα της σύνθεσης του πληθυσμού των αφίξεων αποτελεί θέμα στο οποίο έχει επιλέξει να αναφερθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τρεις ημέρες μετά την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού, εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Μόρια:

«Το 2015 Σύριοι, οι οποίοι έφευγαν απεγνωσμένοι, εγκαταλείποντας τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αντιπροσώπευαν περίπου το 75% των εισερχομένων στη χώρα μας. Προφανώς, ήταν σχεδόν όλοι πρόσφυγες. Είχαν προσφυγικό προφίλ. Σήμερα, όμως, Σύριοι είναι μόλις δύο στους δέκα. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί. Μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, καθώς επίσης και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, από τη Σομαλία, από το Κονγκό και από άλλες γειτονικές χώρες».

Ωστόσο, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τα μόνα που διατηρούν αυτή την στάση στο ζήτημα. Από τον Ιούλιο κι έπειτα, η πλειοψηφία των Μέσων έχει υιοθετήσει την οπτική της κυβέρνησης: έτσι, η είδηση που το 2016 θα παρουσιαζόταν ως «συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στην Μόρια» έγινε «συμπλοκές μεταξύ μεταναστών» και οι καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με τις αφίξεις, στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, δεν κάνουν πλέον λόγο για «αριθμό προσφύγων» αλλά «αριθμό μεταναστών».

Η χρήση φορτισμένης γλώσσας στη θέση ορολογίας που περιγράφει τεχνικά το ζήτημα και ανταποκρίνεται σε καθιερωμένους ορισμούς, προσφέρει το πεδίο για την επιστροφή λεκτικών επιλογών που τα τελευταία χρόνια έδειχναν να έχουν εξασθενήσει. Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έχει βρεθεί εκτός Βουλής, αλλά ο όρος «λαθρομετανάστης» εξακολουθεί να βρίσκει χώρο στα Μέσα και ξανά όλο και πιο έντονα στην πολιτική σκηνή. Μάλιστα, όχι μόνο από την Ελληνική Λύση και ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς, αλλά πλέον ακόμη και από έναν πρώην πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.


Πατήστε ΕΔΩ για να ακούστε την εκπομπή και τα όσα ενδιαφέροντα, με στοιχεία, παρουσίασε ο Θανάσης Κούρκουλας. Η εκπομπή έγινε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, στις 18 Δεκέμβρη.

Πηγή: http://ergasianet.gr

98

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση