«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Αντιδράσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο στην Τουρκία

«Παντρέψου τον βιαστή σου»: Αντιδράσεις ενάντια στο νέο νομοσχέδιο στην Τουρκία

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στη βουλή στα τέλη του Ιανουαρίου και το οποίο θα επιτρέπει στους άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια κάτω των 18 ετών να αποφεύγουν την τιμωρία, εφόσον παντρευτούν τα θύματά τους.

Ο νέος νόμος, που ονομάζεται από τους επικριτές του «Παντρέψου τον βιαστή σου» έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, με το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης HDP να καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο στην ουσία όχι μόνο αποποινικοποιεί τον βιασμό, αλλά ανοίγει τον δρόμο για την παιδική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων.

Μάλιστα, ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε προταχθεί στην Τουρκία και είχε καταρριφθεί με πάταγο το 2016, έπειτα από εθνική και παγκόσμια κατακραυγή. Σύμφωνα με εκείνο τον νόμο θα «συγχωρούσε» τους άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με ανήλικα κορίτσια στις περιπτώσεις που δεν είχαν κάνει εμφανή «χρήση βίας».

 Παρά το γεγονός ότι η νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18 και άνω, σύμφωνα με την τουρκική έκθεση του 2018 σχετικά με τον γάμο των παιδιών στην Τουρκία, συνολικά 482.908 κορίτσια παντρεύτηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Ο παιδικός γάμος είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Τουρκία, ενώ έχει τη στήριξη και από μέρος των ελίτ της χώρας, όπως ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ που παντρεύτηκε ένα 15χρονο κορίτσι όταν ήταν 30 ετών.

Την ίδια ώρα και η βία κατά των γυναικών κυριαρχεί στην Τουρκία, με ένα ποσοστό 38 % των γυναικών στη χώρα να έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφό τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια μίας συνόδου κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2014, ότι η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τάσσεται «ενάντια στη φύση».

πηγή:3pointmagazine.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση