Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη

Κι άλλη σφαίρα στην καρδιά μετανάστη

Δύο σφαίρες, πραγματικά πυρά, μία στην καρδιά και μία στο δεξί μέρος του σώματος, δέχτηκε ο Μουχάμαντ Γκουλζάρ, ενώ προσπαθούσε να περάσει το συρματόπλεγμα κοντά στις Καστανιές στον Εβρο, το πρωί της Τετάρτης, μεταξύ 10.30 και 11.00, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης, η οποία καταγράφει συστηματικά τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Πρόκειται για τον δεύτερο γνωστό νεκρό πρόσφυγα ή μετανάστη στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα, που έχει καταγραφεί σε βίντεο διεθνών μέσων ενημέρωσης. Τα βίντεο και οι πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος αποδίδει τις ειδήσεις για ύπαρξη νεκρών στα σύνορα σε προπαγάνδα της τουρκικής κυβέρνησης. Ερευνα για τις καταγγελίες δεν έχει γίνει γνωστή από τις ελληνικές αρχές, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για τη βίαιη δράση ελληνικών ένοπλων ομάδων, που χτυπούν πρόσφυγες και μετανάστες που καταφέρνουν να διασχίσουν τα σύνορα και για την προκλητική παρουσία εκεί ακροδεξιών από την Ευρώπη (Αυστρία και Γερμανία), ακόμα και του γνωστού επικεφαλής ταγμάτων εφόδου Γιάννη Λαγού. Τη δράση όλων αυτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρχικά δεν την έβλεπε, αλλά μετά και το πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» το Σάββατο («Κύριε Μητσοτάκη ιδού οι… εθνοφύλακές σας», 7-8 Μαρτίου 2020), τελικά την είδε, δηλώνοντας (Open) ότι «καταδικάζονται και απομονώνονται».

Σύμφωνα με το Κέντρο, στο σημείο εκείνο της γραμμής των συνόρων δεν υπάρχουν ένοπλοι Τούρκοι στρατιωτικοί ή αστυνομικοί. Η ίδια σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι σφαίρες τραυμάτισαν άλλους δύο πρόσφυγες ή μετανάστες που βρίσκονταν μαζί με τον Μουχάμαντ, έναν στο κεφάλι και έναν στο πόδι. Συνολικά οι τραυματίες του τραγικού περιστατικού, που νοσηλεύτηκαν, εισήχθησαν στο νοσοκομείο της Αδριανούπολής ήταν πέντε. Επισημαίνει δε ότι έχουν εμφανιστεί χιλιάδες τραυματίες από βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στα σύνορα, χτυπημένοι με ρόπαλα ή κλομπ, συχνά χωρίς τα ρούχα τους και χωρίς τα υπάρχοντά τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς γυναικών και ανδρών.

Από την ελληνική πλευρά

Οπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Ο κ. Πέτσας δεν βλέπει νεκρούς, τραυματίες και τάγματα εφόδου. Βλέπει μόνο προβοκάτσιες», 6 Μαρτίου 2020), την ύπαρξη δεύτερου νεκρού είχε δημοσιοποιήσει ο βρετανικός τηλεοπτικός σταθμός Channel 4, δημοσιοποιώντας συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Αδριανούπολης, τραυματισμένοι στο ίδιο περιστατικό, ενώ δημοσιοποιούσε και βίντεο από τη μεταφορά των τραυματιών.

Το βράδυ του Σαββάτου, έγινε γνωστό το όνομα του νεκρού από ανάρτηση στο φέισμπουκ της πρώην κατάληψης φιλοξενίας προσφύγων City Plaza. Για τους ανθρώπους της κατάληψης, που αναγνώρισαν το όνομα και τη φωτογραφία του νεκρού από το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού SKY News, ήταν ο Μουχάμαντ από το 611, το νούμερο του δωματίου του κατειλημμένου ξενοδοχείου, στο οποίο έμενε πριν από περίπου τρία χρόνια. «Πυροβολήθηκε, απλά και μόνο επειδή είναι μετανάστης. Ενας αθώος άνθρωπος που πάλευε να ζήσει σαν άνθρωπος και που τον ονόμασαν “εχθρό” και “εισβολέα” της Ευρώπης. Ενας άμαχος πολίτης που του έριξαν σαν να ‘ταν ζώο. Η σφαίρα που τον σκότωσε βγήκε απ’ την κάννη στην ελληνική πλευρά. Από ένα όπλο που σημάδευε μια στον ουρανό και μια σ’ αυτούς που περνούσαν τα σύνορα –ήταν συνοροφύλακας; μια “πολιτοφυλακή εθελοντών”; κάποιος Ελληνας ή Ευρωπαίος φασίστας; ‘Η ήταν ένας νεαρός φαντάρος που πήρε εντολή χρήσης πραγματικών πυρών;», σημειώνουν στην ανάρτηση.

Στο ρεπορτάζ του Sky News απεικονίζεται μια σφαίρα, που μένει να φανεί από τη βαλλιστική εξέταση από τι όπλο προήλθε, όπως και η μεταφορά του χτυπημένου Μουχάμαντ από άλλους πρόσφυγες μέσα σε κουβέρτα –αυτοσχέδιο φορείο, λίγο μετά το τραγικό περιστατικό, και η γυναίκα του Μουχάμαντ, η οποία κλαίει απαρηγόρητη έξω από το νοσοκομείο της Αδριανούπολης. Ηταν μπροστά την ώρα που έπεφτε χτυπημένος ο σύζυγός της από σφαίρες, που τραυμάτισαν άλλους πέντε και που πέρασαν ξυστά και από την ίδια, όπως σημειώνει το Κέντρο. Σύμφωνα με την ίδια, η γυναίκα του Μουχάμαντ περιμένει τα αποτελέσματα της αυτοψίας και της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουχάμαντ πήγε από την Ελλάδα στο Πακιστάν για να παντρευτεί. Το νιόπαντρο ζεύγος ταξίδεψε στο Ιράν και από κει στην Κωνσταντινούπολη, όπου την περασμένη εβδομάδα άκουσαν ότι έχουν ανοίξει τα ελληνοτουρκικά σύνορα και κατευθύνθηκαν εκεί για να περάσουν.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

1.271

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση