Και βασανιστές και ψεύτες οι αστυνομικοί στα Σεπόλια

Και βασανιστές και ψεύτες οι αστυνομικοί στα Σεπόλια

Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις των δύο 24χρονων θυμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας στα Σεπόλια καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των αστυνομικών και επαληθεύουν τις καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων ότι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπούσαν με χειροπέδες τον Β.Γ. στο κεφάλι.

Ακόμη ένα πειστήριο για την αστυνομική βία που υπέστησαν δύο 24χρονοι στα Σεπόλια το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαΐου φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.». Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ιατροδικαστή που εξέτασε τον Α.Σ. και τον Β.Γ., οι σωματικές βλάβες τους προκλήθηκαν από θλώντα αμβλέα όργανα, το τραύμα στο κεφάλι του Β.Γ. ήταν τριάμισι εκατοστά, ενώ και τα δύο θύματα έφεραν διάσπαρτες εκδορές στο σώμα τους.

Οι γνωματεύσεις του ιατροδικαστή επιβεβαιώνουν πλήρως τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» που από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, το οποίο αποδεικνυόταν από βίντεο που έχει καταγράψει τον ξυλοδαρμό των 24χρονων από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ έπειτα από λεκτική αντιπαράθεση με τον Α.Σ. («Του άνοιξαν το κεφάλι και έδιωξαν το ασθενοφόρο», 27/5/2020, «Ο ξυλοδαρμός στα Σεπόλια όπως τον είδε η κάμερα», 29/5/2020).

Μέσω των εγγράφων του ιατροδικαστή επαληθεύονται οι αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραφαν ότι οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ χτυπούσαν το κεφάλι του Β.Γ. με χειροπέδες. Αποτέλεσμα ήταν ο Β.Γ. να κάνει εννιά ράμματα στο κεφάλι ύστερα από τρεις και πλέον ώρες, αφού οι αστυνομικοί έκριναν σκόπιμο να διώξουν το ασθενοφόρο που κλήθηκε στο σημείο του συμβάντος και να οδηγήσουν πρώτα τους 24χρονους στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού.

Αλλά κυρίως μέσω των ιατροδικαστικών εκθέσεων διαψεύδονται οι ισχυρισμοί των αστυνομικών, οι οποίοι στις ένορκες εξετάσεις τους περιγράφουν ότι ο Β.Γ. αντιστεκόταν όταν επιχειρούσαν να του περάσουν χειροπέδες και ως εκ τούτου έχασαν όλοι την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, ο παθών να χτυπήσει το κεφάλι του σε εξάρτημα υπηρεσιακής μηχανής.

Ενας από τους αστυνομικούς έχει μάλιστα καταθέσει ότι ο Β.Γ. τραυματίστηκε στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, αλλά το τραύμα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, βρίσκεται «στην αριστερή βρεγματική χώρα», δηλαδή στο μεσαίο μέρος. Αλλωστε, από το βίντεο που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.» έχει καταστεί σαφές ότι ο Β.Γ. βρισκόταν μακριά από μοτοσικλέτα και δεν έπεσε, αλλά χτυπήθηκε από αστυνομικούς όταν παρενέβη ζητώντας τους να σταματήσουν να χτυπούν τον φίλο του.

Οι 24χρονοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο κατηγορούμενοι για εξύβριση, απείθεια, απειλή και βία αλλά με τη σειρά τους μήνυσαν τους αστυνομικούς για πρόκληση σωματικών βλαβών.

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Να διερευνηθεί η απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση»​​​​​​

Οπως καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή και έχει καταγραφεί στην από 28/5/2020 μηνυτήρια αναφορά/έγκληση των θυμάτων, τα τραύματα στο κεφάλι του ενός 24χρονου μηνυτή προέρχονται από σιδερένιο αντικείμενο (αλυσίδες χειροπέδησης) και όχι από «πτώση σε μοτοσικλέτα», όπως ψευδώς και προσυνεννοημένα κατέθεσαν οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Το βιντεοληπτικό υλικό παρακείμενων καταστημάτων, οι αυτόπτες μάρτυρες και τα έγγραφα της δικογραφίας δικαιώνουν τα θύματα της αστυνομικής βίας.

Για τον λόγο αυτό, θα απευθυνθούμε προς την Εισαγγελία στην οποία διαβιβάζεται πλέον η δικογραφία, ζητώντας τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό των αδικημάτων που τελέστηκαν: τα επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι πεσμένου στο έδαφος πολίτη με σίδερο αποτελούν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ως τέτοια πρέπει να διερευνηθούν. Με δεδομένο ότι δεν διετάχθη καν η τυπική -και πλέον απολύτως ανυπόληπτη– ΕΔΕ σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Θα εξαντλήσουμε βέβαια όλα τα νομικά μέσα, απευθυνόμενοι και στον Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο, οφείλουμε να απευθύνουμε δημόσια προειδοποίηση ότι η ασφάλεια των πολιτών κινδυνεύει όσο χρονικό διάστημα οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί εξακολουθούν να βρίσκονται στον δρόμο σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

322

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση