Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε… παραπεμπτικό στα επείγοντα

Ο Σάμιουελ πέθανε καθώς δεν είχε… παραπεμπτικό στα επείγοντα

Ο 31χρονος από την Γκάνα ξεψύχησε στο ΚΥΤ της Σάμου έπειτα από επιληπτικό επεισόδιο και αφού προσπάθησε να επισκεφτεί το νοσοκομείο ● Είχε νοσηλευτεί και παλαιότερα με αντίστοιχα συμπτώματα και του είχαν κλείσει ραντεβού με ψυχολόγο, αφού δεν υπάρχουν νευρολόγοι ή έστω ψυχίατροι ● Σήμερα αναμένεται η κατάθεση σχετικής μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

Θύμα των ελλείψεων του ΕΣΥ στη Σάμο, αλλά και της γενικότερης απαξίωσης της ζωής των αιτούντων άσυλο, έπεσε ένας νέος άνθρωπος στο ΚΥΤ του νησιού που πέθανε πιθανότατα από ασφυξία λόγω επιληπτικού επεισοδίου.

Σε ηλικία μόλις 31 ετών ο Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα την Τρίτη το πρωί βρέθηκε νεκρός στη σκηνή όπου διέμενε στον καταυλισμό που έχει σχηματιστεί γύρω από το ΚΥΤ και ενώ μόλις λίγες ώρες πριν είχε αναζητήσει ιατρική φροντίδα που ποτέ δεν έλαβε.

Ο -νεκρός πλέον- 31χρονος, συνοδευόμενος από τον αδελφό του και λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, έφτασε μέχρι την πύλη του νοσοκομείου, εκεί όπου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του δεύτερου, ο νυχτερινός φύλακας τηλεφώνησε στα επείγοντα και στη συνέχεια τους απαγόρευσε την είσοδο, μεταφέροντάς τους τη σύσταση του γιατρού που είχε βάρδια να επανέλθει το πρωί εφοδιασμένος με παραπεμπτικό.

Μόνο που παραπεμπτικά σε πρόσφυγες δεν εκδίδονται. Αυτό που συμβαίνει είναι να τοποθετούνται τα ονόματα σε μία λίστα, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν ακόμα και εβδομάδες μέχρι να επισκεφτούν τον γιατρό της ειδικότητας που χρειάζονται, αν δεν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους. Η ζωή όμως του Σάμιουελ όντως κινδύνευε – και αποδείχθηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο.

Ο Σάμιουελ από τον Φεβρουάριο μέχρι και την Τρίτη τα ξημερώματα παραπονιόταν για δυνατούς πονοκεφάλους που δεν τον άφηναν σε ησυχία.

Ο αδελφός του κάνει λόγο για συχνά επιληπτικά επεισόδια, εξαιτίας των οποίων είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο του νησιού τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά το μόνο που πέτυχε ήταν να του κλείσουν ραντεβού με… ψυχολόγο, αντί για νευρολόγο ή έστω ψυχίατρο, ειδικότητες όμως που απουσιάζουν από το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Ετσι ο ίδιος, απογοητευμενος, αποφάσισε να μη δώσει το «παρών» στο ραντεβού με τον ψυχολόγο μιας και το πρόβλημά του δεν έχρηζε… ψυχολογικής υποστήριξης.

Από εκεί και πέρα οι προσπάθειές του για νοσηλεία σκόνταφταν είτε στη γραφειοκρατία του ΚΥΤ είτε στον «άτυπο κανόνα» που, όπως λέγεται από αλληλέγγυους πολίτες, έχει επιβληθεί και σύμφωνα με αυτόν τα ιατρικά ραντεβού κλείνονται σε αναλογία έξι προς ένα ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες!

«Ουσιαστικά αυτό δεν ξέρουμε αν ισχύει ή όχι, ούτε αν αποτελεί επίσημη οδηγία ή ανεπίσημη πρακτική. Πάντως για τα επείγοντα σίγουρα δεν θα έπρεπε να ισχύει» μας είπε φανερά σοκαρισμένος ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης που ανέλαβε την υπόθεση.

Οπως μάλιστα αποκαλύπτει ο ίδιος, ο Σάμιουελ λίγες ημέρες πριν πεθάνει τον είχε επισκεφτεί, ζητώντας του συμβουλές ώστε να καταφέρει να ενταχτεί στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και να επισπεύσει την αναχώρησή του από το νησί.

Μόλις χθες ο κ. Χούλης, συνοδευόμενος από τον αδελφό του εκλιπόντος, κατέφυγε στον εισαγγελέα του νησιού, περιγράφοντας αναλυτικά τα γεγονότα όπως τα έζησε ο ίδιος και όπως τα περιγράφει ο μάρτυρας.

Πλέον σήμερα αναμένεται και η κατάθεση της σχετικής μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, που θα έχει ως συνέπεια να ασκηθούν αυτεπάγγελτα και οι ανάλογες διώξεις σε όσους ο εισαγγελέας θεωρήσει υπεύθυνους για τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

Να σημειωθεί ότι τα αίτια του θανάτου θα προσδιοριστούν από ιατροδικαστή που αναμένεται στο νησί τις αμέσως επόμενες μέρες, πιθανότατα από τη Μυτιλήνη, μιας και ούτε αυτή η ειδικότητα υπάρχει στη Σάμο.

Πηγή: efsyn.gr
413

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση