Αίγυπτος: Ελεύθερη με εγγύηση η αρχισυντάκτρια Νόρα Γιούνις

Αίγυπτος: Ελεύθερη με εγγύηση η αρχισυντάκτρια Νόρα Γιούνις

Ελεύθερη με εγγύηση 10.000 αιγυπτιακών λιρών αφέθηκε την Πέμπτη η Νόρα Γιούνις, αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας Al Manassa, ενός από τα λίγα ανεξάρτητα μέσα στην αφρικανική χώρα.

Χθες η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα ζήτησαν την απελευθέρωσης δημοσιογράφου, ακτιβίστριας και μπλόγκερ, που επικρίνει την κυβέρνηση, αλλά και την απόσυρση όλων των κατηγοριών που την βαραίνουν.

Η ίδια συνελήφθη την Τετάρτη μετά από επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο γραφείο της στο Κάιρο και αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η διαχείριση ειδησεογραφικού ιστότοπου χωρίς άδεια λειτουργίας.

«Οι αρχές εμπόδισαν το Al Manassa να νομιμοποιήσει την κατάστασή της, έτσι ώστε η έλλειψη επίσημης άδειας λειτουργίας να γίνει πρόσχημα για τις δικαστικές διαδικασίες», τόνισαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και κάλεσαν τις αιγυπτιακές αρχές να «σταματήσουν να διώκουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης».

Το μέσο έχει αναφέρει πως έχει υποβάλει αίτηση για άδεια από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά δεν έχει πάρει απάντηση. Η Γιούνις ίδρυσε τη δημοφιλή ιστοσελίδα το 2015, αλλά οι αρχές την μπλόκαραν το 2017, όπως και άλλες εκατοντάδες ιστότοπουςτα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την τρίτη γυναίκα δημοσιογράφο, που συλλαμβάνεται στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει επικριθεί επανειλημμένα για φίμωση των μέσων ενημέρωσης και των κριτικών φωνών στο πλαίσιο της οποίας έχει φυλακίσει δεκάδες δημοσιογράφους από την έναρξη της θητείας της το 2013.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση