FAU: Πογκρόμ εναντίον αφρικανών εργατ(ρι)ών γης στην ισπανική πόλη Lepe

FAU: Πογκρόμ εναντίον αφρικανών εργατ(ρι)ών γης στην ισπανική πόλη Lepe

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μια σειρά πυρκαγιών στα καταλύματα εποχιακών μεταναστ(ρι)ών εργατ(ρι)ών γης στην ισπανική πόλη Lepe. Πάνω από 200 άτομα έχασαν όλα τα υπάρχοντά τους.

Περίπου 50 άτομα έχουν κατασκηνώσει μπροστά από το δημαρχείο της Lepe εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες. Αγωνίζονται για τη διαμονή και το μέλλον τους.

Τα καμένα καταλύματα ήταν «chabolas», παραπήγματα που οι ίδιοι εργάτες έπρεπε να κατασκευάσουν προκειμένου να έχουν κάπου να μείνουν. Οι περισσότεροι/ες είναι χωρίς χαρτιά και τους/τις εκμεταλλεύονται ανελέητα, στο πλαίσιο ενός συστήματος φυλετικού απαρτχάιντ.

Τα λαχανικά που μαζεύουν προορίζονται για γερμανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως LIDL, ALDI, REWE και EDEKA.
Στις 17 Ιουλίου ξέσπασε η τρίτη πυρκαγιά μέσα σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με αγωνιστές της περιοχής, οι πυρκαγιών ήταν αποτέλεσμα εμπρηστικών επιθέσεων.

Μια ιδιαίτερα κυνική λεπτομέρεια, η περίοδος της συγκομιδής πλησιάζει στο τέλος της, xρειάζονταν τις μετανάστριες και τους μετανάστες για να μαζεύουν φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID. Τώρα που η σοδειά τελειώνει, θέλουν να τους διώξουν με τις πυρκαγιές.
Οι εργάτες περίμενουν στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο για σχεδόν 3 εβδομάδες. Η πολιτική προστασία του ισπανικού στρατού (UME) είχε δεσμευτεί να δημιουργήσει εκεί, ως προσωρινή λύση, ένα συγκρότημα από σκηνές για να στεγαστεί η διαμαρτυρία. Αυτό δεν συνέβη. Η θερμοκρασία στην περιοχή του Lepe ξεπερνάει τους 50 ° C κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από μια επιθεώρηση, το UME διαπίστωσε ότι ένας καταυλισμός με σκηνές σε αυτήν την περιοχή ήταν αντίθετος με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια – και στη συνέχεια το UME αποσύρθηκε ξανά.Η ανελέητη εκμετάλλευση των χωρίς χαρτιά μεταναστ(ρι)ών εργαζομένων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος γεωργικής παραγωγής είναι από καιρό γνωστή.Οι γυναίκες είναι συστηματικά εκετεθειμένες στη σεξουαλική βία στις τύπου στρατοπέδων εργασίας ευρωπαϊκές φυτείες.Τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, προστίθενται και εμπρηστικές επιθέσεις! Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί! Υποστηρίξτε τους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες στο Lepe!Το σύστημα των ευρωπαϊκών γεωργικών κάτεργων πρέπει να σταματήσει! Οι εταιρείες LIDL, ALDI, REWE και Σία πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι που μαζεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους στεγάζονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια!

Η αυτο-οργανωμένη ομάδα των αφρικανικών εργατ(ρι)ών γης στο Facebook:http://www.facebook.com/pg/asociacionafricanoslepe/community/

Ακολουθεί μια συνέντευξη με αγωνιστές από τη Lepe και από τη Huelva (στα ισπανικά, με υπότιτλους στα γερμανικά):

Πηγή: Facebook: Stop War on Migrants

 

 

25

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση