Μανωλάδα, μαύρη τρύπα στη γεωγραφία

Μανωλάδα, μαύρη τρύπα στη γεωγραφία

Ντίνα Δασκαλοπούλου

Mεσούσης της πανδημίας οι εργάτες γης εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες υγειονομικά συνθήκες ● Τι αναφέρει η έκθεση του παρατηρητηρίου Manolada Watch, το οποίο επισκέφτηκε την περιοχή στις 29 του περασμένου Ιουλίου.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης 29 Απριλίου, τον βρήκαν κρεμασμένο από ένα δέντρο, αφού τον αναζητούσαν για ώρες. Δεν θα μάθουμε ποτέ το πώς και το γιατί -η είδηση στα τοπικά ΜΜΕ έκανε λόγο για αυτοκτονία- ούτε και το όνομά του.

Ηταν εργάτης γης στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, μιας περιοχής που έχει γίνει σύμβολο εκμετάλλευσης. Κάθε φορά που έρχεται στο φως άλλη μία ιστορία εργοδοτικής αγριότητας μιλάμε για «νέες Μανωλάδες».

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη φορά που είδαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία για το σκλαβοπάζαρο στην περιοχή και επτά από τότε που ένοπλοι επιστάτες άνοιξαν πυρ εναντίον μεταναστών εργατών που ζήτησαν δεδουλευμένα έξι μηνών, τραυματίζοντας 31 -κι ενώ έχουν μεσολαβήσει αμέτρητα επεισόδια βίας, αλλά και δικαστική δικαίωση ορισμένων από τα θύματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου-, στη Μανωλάδα ο χρόνος μοιάζει να είναι ακινητοποιημένος.

Αυτό αποκομίζει κανείς διαβάζοντας την έκθεση του Manolada Watch, του παρατηρητηρίου που δημιουργήθηκε το 2017 από τον οργανισμό Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, το οποίο επισκέφτηκε τη Μανωλάδα στις 29 Ιουλίου 2020 – μεσούσης δηλαδή της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ερευνητές μετέβησαν στους δύο καταυλισμούς που παρακολουθούν και συνομίλησαν με εργάτες γης για τις συνθήκες διαμονής τους, το νομικό τους καθεστώς, τις συνθήκες εργασίας.

Τα συμπεράσματα:

● Οι περισσότεροι από τους εργάτες γης παραμένουν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, μόλις το 1/10 αυτών έχει λάβει βεβαίωση αναβολής απομάκρυνσης λόγω απασχόλησης στην αγροτική οικονομία με εργόσημο (βάσει του άρθρου 13Α του Ν. 4251/2014), ενώ 336 εργάτες γης διαθέτουν άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους λόγω της πυρκαγιάς του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τον Ιούλιο ήταν έτοιμες προς επίδοση ακόμη 100 άδειες για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για ακόμη 150 φακέλους για τον ίδιο τύπο άδειας.

Ωστόσο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση των συγκεκριμένων αδειών, οι περισσότερες εκδίδονται… ληγμένες ή με σύντομη ημερομηνία λήξης, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε διαδικασία ανανέωσής τους.

● Οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν επικίνδυνες για την υγεία των εργατών γης. Στον έναν καταυλισμό υπάρχουν οι αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου. Για τη διαμονή τους σε αυτές, οι εργάτες πληρώνουν 15-20 ευρώ ανά άτομο. Δεν υπάρχει παροχή νερού και καμία πρόβλεψη υγειονομικής προστασίας των ανθρώπων αυτών για τη συλλογή των απορριμμάτων τους και των λυμάτων από τις αυτοσχέδιες τουαλέτες που βρίσκονται εντός του καταυλισμού.

Στον άλλο καταυλισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την πυρκαγιά του 2018, υπάρχουν καταλύματα, κατασκευασμένα από κοντραπλακέ, τα οποία έχουν αρχίσει να κατοικούνται τους τελευταίους μήνες. Εκτός από το μηνιαίο αντίτιμο των 220 ευρώ ανά σπιτάκι (χωρητικότητας οκτώ ατόμων), οι εργάτες πληρώνουν και για το ρεύμα μέσω γεννήτριας, που ανέρχεται περίπου σε 60-90 ευρώ τον μήνα για όλο τον καταυλισμό.

Δεν υπάρχουν ούτε κάδοι απορριμμάτων περιμετρικά των εισόδων στις περιοχές αυτές, ώστε οι εργάτες γης να έχουν τη δυνατότητα να πετάνε εκεί τα σκουπίδια τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συγκεντρώνεται τεράστιος όγκος πλαστικών μπουκαλιών και λοιπών απορριμμάτων εντός του χώρου των δύο καταυλισμών.

Η αντίληψη της Ν.Δ.

Τίποτα λοιπόν δεν φαίνεται να αλλάζει, αφού κανείς δεν βάζει κανόνες στο ελληνικό Φαρ Ουέστ, εκεί που χρόνια τώρα το «οικονομικό θαύμα» της φράουλας στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπων που ζουν σαν σκιές. Κι ας τίθεται ζήτημα συμμόρφωσης της χώρας μας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που μιλούσε για καραμπινάτη υπόθεση εργασιακού τράφικινγκ.

Αλλωστε ο ντόπιος βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ., Κώστας Τζαβάρας, ήδη από τον Φεβρουάριο μας… διαφώτισε για την αντίληψη του κόμματός του για τα όσα συμβαίνουν στον νομό:

«Θα ξέρετε, αυτή η ιστορία με τις φράουλες στη Μανωλάδα, ήδη υπάρχουν 5.000 αλλοδαποί εκεί που έχουν κάνει ένα ιδιότυπο γκέτο και ζουν παράλληλα σε μια δικιά τους κοινωνία ξεχωριστή και αυτόνομη, είναι νομιμοπαράνομοι, και νόμιμοι και παράνομοι, οι περισσότεροι παράνομοι, δεν τολμάει όμως η πολιτεία να βάλει εκεί τους κανόνες που χρειάζονται και απαιτούνται και καθημερινά, μετά τις 5-6 η ώρα βαράει σιωπητήριο στην περιοχή, δεν κυκλοφορεί κανείς, κυκλοφορούν μόνο οι αλλοδαποί, είναι μια ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών». Η πραγματικότητα τον διαψεύδει.

Πηγή:efsyn.gr

 

36

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση