Ο Αλμοδόβαρ και άλλοι καλλιτέχνες κατηγορούν την πολωνική κυβέρνηση για ανοχή στην ομοφοβία

Ο Αλμοδόβαρ και άλλοι καλλιτέχνες κατηγορούν την πολωνική κυβέρνηση για ανοχή στην ομοφοβία

 

Οι καλλιτέχνες, σε επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα ομοφοβίας στην Πολωνία.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ και η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πολωνέζα Όλγκα Τοκάρτσουκ κατηγόρησαν σήμερα το συντηρητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) της Πολωνίας ότι ανέχεται την ομοφοβία, σε μια ανοιχτή επιστολή την οποία υπογράφουν δεκάδες συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες.

Οι υπογράφοντες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τους ανθρώπους εκείνους «και τους συμμάχους τους που κρατούνται, πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και εκφοβισμού» σε αυτήν την επιστολή που απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι ομοφοβικές επιθέσεις πολλαπλασιάζονται επειδή τις ανέχεται το κυβερνών κόμμα το οποίο έχει μετατρέψει τις σεξουαλικές μειονότητες σε αποδιοπομπαίο τράγο», τονίζουν.

Η ανοιχτή επιστολή, την οποία δημοσιεύουν η πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza και η γαλλική Le Monde υπογράφεται μεταξύ άλλων από τον Αμερικανό συγγραφέα Πολ Άστερ, τον Νοτιοαφρικανό Τζ. Μ. Κούτσι, τον Βρετανό Ίαν Μακγιούαν, τη Γαλλομαροκινή Λεϊλά Σλιμάνι και τους ηθοποιούς Εντ Χάρις και Τζέιμς Νόρτον. Στο κείμενο γίνεται αναφορά στη διαδήλωση διαμαρτυρίας της 7ης Αυγούστου, στη Βαρσοβία, με αφορμή τη σύλληψη μιας ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, που έχει γίνει γνωστή με το όνομα «Μαργκότ». Δεκάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτήν την κινητοποίηση συνελήφθησαν μετά από ταραχές με την αστυνομία.

Η «Μαργκότ» είναι «πολιτική κρατούμενη» επειδή κατηγορείται ότι προκάλεσε ζημιές σε ένα ημιφορτηγό στο οποίο αναγράφονταν ομοφοβικά συνθήματα και συμμετείχε σε μια «εκστρατεία μίσους, γερά χρηματοδοτούμενη».

Οι υπογράφοντες καλούν την πολωνική κυβέρνηση να σταματήσει να στοχοθετεί τις σεξουαλικές μειονότητες, να μην στηρίζει οργανώσεις που διαδίδουν την ομοφοβία και να ζητήσει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις παράνομες, βίαιες συλλήψεις της 7ης Αυγούστου 2020.

Τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων έχουν μετατραπεί σε ζήτημα έντονης αντιπαράθεσης στην Πολωνία καθώς η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας διεξάγει εκστρατεία κατά της «ιδεολογίας των ΛΟΑΔ», όπως την αποκαλεί. Αφότου ανέβηκε στην εξουσία το PiS πολλές περιοχές της Πολωνίας έχουν αυτοανακηρυχθεί «ζώνες απαλλαγμένες από την ιδεολογία ΛΟΑΔ», αντιδρώντας στην πολιτική υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων εκ μέρους του δημάρχου της Βαρσοβίας Ράφαλ Τρασκόφσκι, ο οποίος πρόσκειται στην αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα των Πολιτών.

Πηγή:news247.gr

47

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση