Νέος, λευκός, φασίστας, δολοφόνος

Νέος, λευκός, φασίστας, δολοφόνος

Κορίνα Βασιλοπούλου

Ο 17χρονος Κάιλ Ριτενχάους, περήφανος οπαδός της αστυνομίας και του Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να σουλατσάρει ανενόχλητος για 25 χιλιόμετρα με ένα τεράστιο, παράνομο όπλο πάνω του, φτάνοντας στην Κενόσα του Ουισκόνσιν, όπου σκότωσε δύο διαδηλωτές και τραυμάτισε άλλον έναν.

Πού μπορεί να οδηγήσει η λατρεία των όπλων; Ενίοτε στο να γίνεις δολοφόνος στα 17 σου. Προχθές, οι Αρχές του Ιλινόις συνέλαβαν τον νεαρό λευκό Κάιλ Ριτενχάους ως ύποπτο για τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλου ενός στην Κενόσα του Ουισκόνσιν. Σήμερα πρόκειται να μεταφερθεί στο Ουισκόνσιν, όπου αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες για δολοφονία από πρόθεση. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ποινικό Κώδικα της Πολιτείας, από τη στιγμή που έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του θα αντιμετωπιστεί ως ενήλικας.

Ο Κάιλ Ριτενχάους κατοικεί στην Αντιόχεια του Ιλινόις, καμιά 25αριά χιλιόμετρα μακριά από την Κενόσα. Αγνωστο πώς, βρέθηκε παράνομα στην κατοχή του ένα ημιαυτόματο τύπου AR-15, το οποίο μετέφερε επίσης παράνομα σε άλλη Πολιτεία, αυτή του γειτονικού Ουισκόνσιν. Στο Ιλινόις η κατοχή όπλου επιτρέπεται από τα 21 και ύστερα από 16ωρη εκπαίδευση. Στο Ουισκόνσιν από τα 18. Σε καμία ωστόσο από τις δύο Πολιτείες δεν αναρωτήθηκε κανείς από πού κι ώς πού ένας πιτσιρικάς περιφερόταν οπλισμένος σαν αστακός δηλώνοντας μάλιστα μέλος πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο Ριτενχάους πριν από την επίθεση έδινε διαδικτυακές συνεντεύξεις. Ανάμεσά τους στο The Daily Caller, έναν συντηρητικό ιστότοπο, όπου έλεγε ότι βρισκόταν εκεί «για να προστατεύσει τις περιουσίες του κόσμου» κι ότι αυτή είναι η «δουλειά του». Σε άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, φαίνεται ένα νεαρό άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά που κρατά όπλο να φεύγει από το σημείο όπου ένας άντρας είχε μόλις δεχτεί θανάσιμο πυροβολισμό στο κεφάλι. Σε άλλο βίντεο, φαίνεται πεσμένος στο έδαφος καθώς ένας άντρας τον έχει ακινητοποιήσει και προσπαθεί να τον αφοπλίσει. Η αστυνομία, στο μεταξύ, παρακολουθούσε ατάραχη και δεν έκανε καμία προσπάθεια να τον συλλάβει παρά τις εκκλήσεις των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο. Αυτή που κινητοποιήθηκε και τον συνέλαβε ήταν η αστυνομία της Αντιόχειας, της πόλης του, αφού επέστρεψε.

Από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ένα άτομο παθιασμένο με τα όπλα, την αστυνομία και τον Τραμπ. Το προφίλ του στο Facebook, το οποίο δεν είναι πια προσβάσιμο, ήταν γεμάτο από φωτογραφίες του στις οποίες κρατούσε ημιαυτόματα όπλα.

Μία συνοδευόταν από τη λεζάντα «Blue lives matter» (οι ζωές των γαλάζιων μετράνε), ένα αντι-σύνθημα του Black lives matter υπέρ των αστυνομικών (με τις μπλε στολές). Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, ο 17χρονος συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της αστυνομίας για εφήβους που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καριέρα στο σώμα.

Ο Ριτενχάους φαίνεται πως παραβρέθηκε σε συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στο Ντε Μόιν της Αϊόβα στις 30 Ιανουαρίου από την οποία ανέβασε φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Tik Tok. Εχει ανεβάσει επίσης φωτογραφία στην οποία έχει κυκλώσει ένα πρόσωπο με άσπρο καπέλο στην πρώτη σειρά των παρευρισκομένων το οποίο ισχυρίζεται πως είναι αυτός. «Ο Λευκός Οίκος δεν ευθύνεται για τις ιδιωτικές συμπεριφορές των ατόμων που παρευρίσκονται στις συγκεντρώσεις», σχολίασε η απερχόμενη σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Κέλιαν Κονγουέι.

Λείπουν ακόμα πολλές πληροφορίες. Πώς κατάφερε να φτάσει στην Κενόσα; Ποιο είναι το οικογενειακό του περιβάλλον και πόσο συνέβαλε στο να γίνει πιστολάς αντί να ασχολείται, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, με το σχολείο, τους φίλους του, τα κορίτσια, τη μουσική και το ίντερνετ στην πιο αθώα του εκδοχή; Η μόνη βέβαιη απάντηση είναι πως η κουλτούρα της οπλοκατοχής και της βίας γέννησε και θα γεννήσει πολλούς άλλους Κάιλ.

Πηγή:efsyn.gr

188

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση