Από τη θεωρία στην Πράξις… Όταν οι «ανθρωπιστικές » οργανώσεις πετάνει οικογένειες προσφύγων στο δρόμο

Από τη θεωρία στην Πράξις… Όταν οι «ανθρωπιστικές » οργανώσεις πετάνει οικογένειες προσφύγων στο δρόμο

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ τη Δευτέρα 21/9 για την έξωση της S. Ακολουθεί το κείμενο της συνέλευσης.
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙΣ…
ΟΤΑΝ ΟΙ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ» ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΑΝΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
Η S. είναι μια γυναίκα από το Αφγανιστάν με δυο παιδιά ηλικίας 1,5 και 5 ετών. Τους τελευταίους μήνες έχει βρει προσωρινό κατάλυμα σε διαμέρισμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΠΡΑΞΙΣ, ενώ αναμένει την απάντηση στο αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει. Πριν λίγο καιρό η S. ενημερώθηκε από την ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από το διαμέρισμα. Την Τετάρτη 16/9, σε μια απαράδεκτη κίνηση, η ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ προχώρησε στην αλλαγή της κλειδαριάς του προκειμένου η οικογένεια να μην μπορεί να βγει και να μπει στο σπίτι. Την επόμενη μέρα, εργαζόμενη της ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ ήρθε να υλοποιήσει την έξωση και επιθετικά απειλούσε ότι θα καλέσει την αστυνομία όταν κόσμος διαμαρτυρήθηκε για το αυτονόητο. Η έξωση εμποδίστηκε προσωρινά με την παρέμβαση αλληλέγγυων.

Τη Δευτέρα 21/9, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στα γραφεία της ΠΡΑΞΙΣ με αίτημα την εύρεση λύσης για τη στέγαση της S. και της οικογένειάς της. Την ίδια μέρα, εργαζόμενοι της ΠΡΑΞΙΣ εμφανίστηκαν ξανά στο διαμέρισμα και κάλεσαν την αστυνομία, ενώ αλληλέγγυος κόσμος βρίσκεται εκεί διαμαρτυρόμενος για την εξέλιξη αυτή.
Η ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ, που δηλώνει ότι στόχος της είναι «η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους» πετάει κυριολεκτικά μια προσφύγισσα με δυο μικρά παιδιά στο δρόμο χωρίς καμία απολύτως μέριμνα για το που θα βρουν καταφύγιο. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τους διακηρυγμένους στόχους της και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κρατική αντι-μεταναστευτική πολιτική, φορτώνει στις πλάτες των αποκλεισμένων την εύρεση ατομικών λύσεων σε δομικά προβλήματα.
Η S. όπως και πολλές άλλες μετανάστριες και προσφύγισσες, δεν έχει πουθενά αλλού να πάει. Τα λεγόμενα «ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας», δομές έτσι κι αλλιώς άθλιες και βαθιά ρατσιστικές, μετατρέπονται σε κλειστές φυλακές, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε με πρόσχημα την πανδημία. Η κυβέρνηση που εξαναγκάζει χιλιάδες σε έναν ρατσιστικό αποκλεισμό/εγκλεισμό στη βάση ανυπόστατων υγειονομικών επιχειρημάτων, την ίδια στιγμή έχει βάλει μπροστά μια μαζική επιχείρηση εξώσεων 11.000 προσφύγων/ισσων από «δομές» και διαμερίσματα.
Ο «παραλογισμός» του κρατικού μηχανισμού όμως δε σταματάει εδώ. Στους πρόσφυγες/ισσες που εξαναγκάζει σε αστεγία, επιφυλάσσει ξύλο από τα ΜΑΤ και εξαναγκαστική μεταφορά σε κέντρα κράτησης, όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει στην Πλατεία Βικτωρίας. Τα στεγαστικά προγράμματα για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες/ισσες, όπως το ESTIA και το HELIOS, που διαφημίζονται ως η επιτομή του ανθρωπισμού, δεν είναι παρά μια γραφειοκρατική και αναποτελεσματική μπίζνα που αποκλείει άμεσα ή έμμεσα τους περισσότερους που δικαιούνται ένταξη σε αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι η S. και τα παιδιά της, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για στέγαση μέσα από πρόγραμμα ESTIA περιμένουν εδώ και 7 μήνες μια απάντηση στο αίτημά τους.
Εμείς πιστεύουμε ότι ΜΠΟΡΕΙ να βρεθεί κοινωνικά δίκαιη λύση στο πρόβλημα της στέγασης της S. και των χιλιάδων άλλων εκτοπισμένων. Δεν λείπουν τα σπίτια και τα χρήματα για κάτι τέτοιο, λείπει η πολιτική βούληση των κρατών που κατανέμουν τους πόρους τους σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της πολεμικής, της «ανθρωπιστικής» βιομηχανίας και άλλων επιχειρήσεων. Με κινήσεις σαν αυτές, η ΜΚΟ ΠΡΑΞΙΣ παίρνει ξεκάθαρη θέση στον ολοκληρωτικό νομικό, κοινωνικό και στρατιωτικο-αστυνομικό πόλεμο που δέχονται οι πρόσφυγες/ισσες και οι μετανάστ(ρι)ες. Σε αυτόν τον πόλεμο θα μας βρουν απέναντί τους.
Απαιτούμε από την Πράξις και τις άλλες ΜΚΟ, την κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να σταματήσει η πρακτική των εξώσεων.
Καλούμε τις/ους εργαζόμενες/ους και όλο τον αλληλέγγυο κόσμο να εναντιωθούν στις απάνθρωπες και ρατσιστικές εξώσεις, καθώς και σε όλο το σύστημα εγκλεισμού και υποτίμησης μεταναστών/στριών.
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΣΤΕΓΑΣΗ, ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
247

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση