«Βρέθηκε» ο «υπεύθυνος»: Για την έξαρση της πανδημίας «φταίνε»… οι μετανάστες!

«Βρέθηκε» ο «υπεύθυνος»: Για την έξαρση της πανδημίας «φταίνε»… οι μετανάστες!

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Μετά τους νέους στις πλατείες, για τη νέα αποτυχία της κυβέρνησης με την πανδημία φαίνεται πως φταίνε… οι μετανάστες. Ενόψει της νέας αποτυχίας να ελεγχθεί ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αθήνα, που οδηγεί σε έκτακτα μέτρα και πιθανό lockdown, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης, είναι σε εξέλιξη μια συστηματική προπαγανδιστική εκστρατεία ενοχοποίησης των μεταναστών από τα συστημικά ΜΜΕ.

Σε όλα τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών εμφανίζονται από τη Δευτέρα ειδικές επισημάνσεις για την καταγωγή των κρουσμάτων και γίνονται αναφορές σε 50% αλλοδαπούς κυρίως στις υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας. Η συντονισμένη στοχοποίηση, αν τα στοιχεία που αναφέρονται είναι πραγματικά, υποκρύπτει ξεκάθαρα διαρροή πρωτογενών στοιχείων από τις αρμόδιες αρχές, που κατά τα άλλα, κρατούν ως επτασφράγιστα μυστικό τα δεδομένα για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Παραλείπουν την Κηφισιά;

Ακόμη και αν τα στοιχεία που παρατίθενται είναι αληθή και οι «κόκκινες περιοχές» είναι τα Πετράλωνα, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια , η Πλατεία Αττικής, η Καλλιθέα, παραλείπονται και άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως ότι η μεγάλη έξαρση στην Αττική δεν ξεκίνησε από το κέντρο αλλά από τα Βόρεια Προάστια και κυρίως από το Δήμο Κηφισιάς που για αρκετές μέρες ήταν «πρωταθλήτριες» στα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι στις αρχές Σεπτέμβρη, μετά τις διακοπές του Αυγούστου ο κοροναϊός «εισήχθη» στην Αθήνα από τις «εύπορες» περιοχές και σταδιακά μετακινήθηκε στο κέντρο, κυρίως μέσω των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όπου οι συνθήκες παραμένουν τραγικές.

Από την άλλη, υγειονομικές πηγές επισημαίνουν ότι, εφόσον υπάρχει έξαρση του κοροναϊού στην Αττική, οι μετανάστες είναι η πλέον ευάλωτη κατηγορία πληθυσμού λόγω συνθηκών διαβίωσης και είναι απολύτως φυσικό να προσβάλλονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Επιπλέον σημειώνουν ότι η κυβέρνηση φρόντισε μέσα στο καλοκαίρι να διακοπούν όλα τα προγράμματα φιλοξενίας των μεταναστών και είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί ότι θα οδηγήσει άστεγους στις πλατείες και συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της πανδημίας. Στην Πλατεία Βικτωρίας άλλωστε, φέρεται ότι μολύνθηκε με τον κορωναϊό ο Σομαλός πρόσφυγας που ήταν το «κρούσμα Νο 1» που καταγράφηκε στη Μόρια και οδήγησε σταδιακά στην έκρηξη.

Ξενοδοχεία καραντίνας μόνο για αλλοδαπούς;

Τους μετανάστες στοχοποιεί, αν και με προσεκτικές διατυπώσεις, και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: «Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε – πέντε και δέκα – δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα», τους κρατάμε στο νοσοκομείο» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Και πρόσθεσε κάτι που γίνεται δεκτό με επιφύλαξη, δηλαδή την απομόνωσή τους σε ειδικά ξενοδοχεία: «Προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη. Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία μας».

Χυδαία ρατσιστική προπαγάνδα

Την προπαγάνδα αυτή ενισχύουν και μεμονωμένες περιπτώσεις επιστημόνων. Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, συχνός καλεσμένος τηλεοπτικών παραθύρων, σημείωσε σε ανάρτησή του: «Από τις κύριες πηγές μόλυνσης και οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες και πρόσφυγες στην Αττική, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που κινούνται δίχως μάσκα, δίχως προσωπική υγιεινή, ο ένας πάνω στον άλλο και διασπείρουν τον ιό. Οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».

Λίγο μετά ο Σύλλογος Ερευνητών Ηρακλείου με ανακοίνωσή του καταδίκασε τις θέσεις του κ. Γραβάνη, κάνοντας λόγο για «ρατσιστικές, αντιεπιστημονικές και αντιδεοντολογικές απόψεις, που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά και καμία επίσημη πηγή».

Πάντως από διάφορες πηγές, η συγκεκριμένη προσπάθεια στοχοποίησης χαρακτηρίζεται με πολύ μελανά χρώματα. Ιστορικά, παρόμοιες ρατσιστικές πρακτικές έχουν εφαρμοστεί από τα χειρότερα ολοκληρωτικά καθεστώτα – όπως η δοξασία του Χίτλερ ότι οι Εβραίοι εισήγαγαν τη σύφιλη στη Γερμανία – ενώ πολλοί υπενθυμίζουν ότι ο ιός εισήχθη στην Ελλάδα το Φεβρουάριο από προσκυνητές των Αγίων Τόπων.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλοδαποί συνιστούν μόλις το 10% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ άρα δεν είναι αυτοί που ευθύνονται για την εξάντληση των πόρων του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά η κυβερνητική ανεπάρκεια και έλλειψη προετοιμασίας και, προφανώς, η καταστροφική διαχείριση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ ο ιός είχε σχεδόν εξαλειφθεί στη χώρα.

 

Πηγή:tvxs.gr

30

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση