24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος μετά από πυρά στρατιωτών σε διαδηλωτές

24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λάγος μετά από πυρά στρατιωτών σε διαδηλωτές

24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας με ισχυρή αστυνομική παρουσία επιβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στην πόλη του Λάγος της Νιγηρίας μετά από πυροβολισμούς στρατιωτών σε ευθεία βολή κατά διαδηλωτών χθες το βράδυ σε πύλη διοδίων. Στο σημείο της συμπλοκής εμφανίστηκε σήμερα ένας πυλώνας καπνού, σύμφωνα με μάρτυρες.

Τα χθεσινά γεγονότα ήταν η κατάληξη συνεχών διαδηλώσεων επί σχεδόν δύο βδομάδες, από χιλιάδες Νιγηριανούς, κατά της Ειδικής Αντικλεπτικής Ομάδας (ΕΑΟ), δηλαδή μιας ομάδας της αστυνομίας η οποία καταγγέλλεται εδώ και χρόνια από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων για εκβιασμούς, καταστολή, τρομοκρατία, βασανιστήρια, ακόμη και δολοφονίες. Η ομάδα αυτή κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί συστηματικά τέτοιες πρακτικές.

Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Babajide Sanwo-Olu δήλωσε ότι από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι σε πύλη διοδίων στην περιοχή Λέκι του Λάγος το βράδυ της Τρίτης. Στο ίδιο πλαίσιο, τέσσερις μάρτυρες δήλωσαν ότι οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν ανοιχτά τους διαδηλωτές και χτύπησαν τουλάχιστον δύο από αυτούς.

O Inyene Akpan, 26χρονος φωτορεπόρτερ, περιέγραψε ότι περισσότεροι από 20 στρατιώτες κατέφθασαν στην πύλη των διοδίων και άρχισαν να πυροβολούν. Όπως είπε, είδε δύο ανθρώπους να δέχονται τα πυρά. Ένας ακόμη μάρτυρας, ο Akinbosola Ogunsanya, υποστήριξε ότι είδε περίπου 10 άτομα να πυροβολούνται. Διευκρίνισε ότι έσβησαν τα φώτα λίγο πριν φτάσει ο στρατός, ενώ λίγο μετά τους είδε να απομακρύνουν πτώματα. Τα λεγόμενά τους ενίσχυσε και ο Chika Dibia, ο οποίος επεσήμανε ότι οι στρατιώτες περικύκλωσαν και στρίμωξαν τον κόσμο πριν αρχίσουν να πυροβολούν.

Από τη μεριά του ο Νιγηριανός Στρατός υποστήριξε με ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν υπήρξαν στρατιώτες παρόντες στο σημείο. Βέβαια, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στρατού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με το συμβάν.

Η επιλογή των αρχών να επιβάλλουν 24ωρο λοκ-ντάουν στο Λάγος ήρθε μετά τις δηλώσεις του περιφερειάρχη για το «βίαιο χαρακτήρα των διαδηλώσεων».

Έτσι, σήμερα, η αστυνομία έστησε οδοφράγματα σε μέρη της πόλης, απαγορεύοντας τη διέλευση των περισσότερων οχημάτων, εκτός από μερικά μαζί με πεζούς που κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα, αναφέρουν πηγές του Reuters. Σύμφωνα με αυτές οι αστυνομικοί έφεραν βαρύ εξοπλισμό, ενώ άλλοι μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς στις περιοχές Okota και Ebute Metta του Λάγος.

«Η κατάσταση τελειώνει εδώ»

Παρόλο που η Ειδική Αντικλεπτική Ομάδα διαλύθηκε, οι διαδηλώσεις εξακολουθούν να συνεχίζουν απαιτώντας εκδημοκρατισμό και ριζικές μεταρρυθμίσεις στα σώματα ασφαλείας.

Ο περιφερειάρχης Sanwo-Olu ανάρτησε φωτογραφίες στο Twitter από την επίσκεψή του στο νοσοκομείο που νοσηλεύονταν οι τραυματίες, θύματα ενός «ατυχούς συμβάντος πυροβολισμών» στο Λέκι, όπως χαρακτήρισε το συμβάν στην πύλη διοδίων, όπου αποτελεί σημείο συγκέντρωσης διαδηλώσεων καθημερινά. Επεσήμανε ότι 25 άνθρωποι νοσηλεύονται για ήπια έως μέτρια τραύματα, δύο βρίσκονται σε καθεστώς εντατικής θεραπείας, ενώ τρεις έχουν πάρει εξιτήριο.

«Αναγνωρίζω ότι η κατάσταση τελειώνει εδώ και θα εργαστώ με την κυβέρνηση για να εντοπίσουμε τη ρίζα αυτού του ατυχούς γεγονότος και να σταθεροποιήσουμε όλες τις επιχειρήσεις ασφαλείας για την προστασία των ζωών των κατοίκων μας», δήλωσε ο Sanwo-Olu, συμπληρώνοντας πως θα εκφωνήσει διάγγελμα σήμερα το πρωί.

Με τη σειρά του ο Νιγηριανός Πρόεδρος Muhammadu Buhari, με σημερινή του δήλωση, έκανε έκκληση για κατανόηση και ψυχραιμία, χωρίς όμως να αναφέρει ευθέως το περιστατικό των πυροβολισμών. Αρκέστηκε στην παραίνεση προς τους Νιγηριανούς πολίτες να κάνουν υπομονή, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία «επιταχύνονται».

Τέλος, τα ευρωομόλογα που έχει αγοράσει η Νιγηρία έπεσαν κάτω από δύο λεπτά του δολαρίου σήμερα, στον απόηχο του χθεσινού συμβάντος.

 

Πηγή:efsyn.gr

43

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση