Καταγγελία για μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία

Καταγγελία για μαζική επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία

Μεγάλη επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό Λιμενικό προς την γειτονική χώρα πριν λίγες μέρες καταγγέλλει η Aegean Boat Report.

H νορβηγική οργάνωση αναφέρει πως σκάφος που μετέφερε 197 άτομα προσπάθησε να περάσει την Τρίτη από την Τουρκία στην Ιταλία, αλλά συνάντησε άσχημες καιρικές συνθήκες και «κόλλησε» στην Κρήτη, καθώς κοντά στα νότια παράλια του νησιού, η μηχανή παρουσίασε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη σχετικά ανακοίνωση, στις 9 το βράδυ ειδοποιήθηκε το ελληνικό λιμενικό, που επιβίβασε τους μετανάστες σε δύο σκάφη του, 121 άνδρες και αγόρια στο ένα και 76 άτομα, μέλη οικογενειών, στο άλλο.

«Περισυλλέγησαν νότια της Μαρμαρίδας και της Ντάτσα»

Όμως, η οργάνωση, επικαλούμενη μαρτυρίες επιβαινόντων, καταγγέλλει ότι σε ορισμένους ασκήθηκε βία και στους περισσότερους κατασχέθηκαν τα τηλέφωνα. «Μερικοί/ές κατάφεραν να κρύψουν τα τηλέφωνά τους και μπόρεσαν να στείλουν μηνύματα».

Η Aegean Boat Report σημειώνει πως «τα 121 άτομα της πρώτης ομάδας (άντρες και νεαρά αγόρια) εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε 3 σωσίβιες σχεδίες πριν ξημερώσει η Τετάρτη, ακριβώς βόρεια της Ρόδου, και στη συνέχεια βρέθηκαν και περισυλλέγησαν από την τουρκική ακτοφυλακή στις 08:50, νότια της Μαρμαρίδας».

»Η δεύτερη ομάδα με τις οικογένειες, 76 άτομα, τοποθετήθηκε σε 4 σωσίβιες σχεδίες γύρω στο μεσημέρι βορειοδυτικά της Σύμης, όπου παρασύρονταν χωρίς να περισυλλεγούν από την τουρκική ακτοφυλακή παρά μόνο στις 17.30 το απόγευμα, νοτιοδυτικά της Ντάτσα».

«Το λιμενικό είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα»

Η οργάνωση σημειώνει πως το νέο περιστατικό δείχνει ότι «το ελληνικό λιμενικό είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει οποιονδήποτε να φτάσει σε ελληνικό έδαφος, ανεξάρτητα από τις συνέπειες ή τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκληθούν σε αθώους ανθρώπους, που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».

Η Aegean Boat Report καταλήγει τονίζοντας πως πρόκειται για μακράν τη μαζικότερη επαναπροώθηση, που κατάφερε να τεκμηριώσει, αλλά δεν εκπλήσσεται, αφού «η Ε.Ε. δεν έχει προβεί σε κανένα μέτρο προκειμένου να σταματήσει αυτήν την παράνομη πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη και αν έχουν έρθει στην επιφάνεια αποδεικτικά στοιχεία τεραστίου μεγέθους».

 

Πηγή:efsyn.gr

45

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση