«Γιατί επιδιώκουν τη δολοφονία μου οι ΗΠΑ;»

«Γιατί επιδιώκουν τη δολοφονία μου οι ΗΠΑ;»

Αμερικανός δημοσιογράφος που συμπεριελήφθη στην απόρρητη Λίστα Δολοφονιών των ΗΠΑ, προσφεύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Στις 20 Νοεμβρίου η εκδίκαση.

Ο Μπιλάλ Αμπντούλ Καρήμ είναι αμερικανός πολίτης, δημοσιογράφος, αφροαμερικάνος, φιλικά προσκείμενος στην αλ-Κάιντα (κάποιοι λένε και «άνθρωπός της στα ΜΜΕ») και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, στόχος δολοφονίας από το επίσημο κράτος των ΗΠΑ. Μόνο το 2016, όταν και κατάλαβε τι συμβαίνει, επέζησε από καθαρή τύχη σε πέντε απόπειρες κατά της ζωής του, που έγιναν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).

H συγκεκριμένη λίστα ονομάζεται επίσημα Μητρώο Αναλώσιμων (Disposition Matrix) και είναι έργο των κυβερνήσεων Ομπάμα. Είναι απόρρητη και τα κριτήρια συμπερίληψης σε αυτήν είναι αδιαφανή και υψηλής διαβάθμισης. Δημιουργήθηκε το 2010 και, σύμφωνα με τους ανθρώπους της CIA μονίμως επανατροφοδοτείται και θα επανατροφοδοτείται, κυρίως από την αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της CIA. Περιλαμβάνει «όσους δεν μπορούν να συμπεριλάβουν οι άλλες λίστες» με υποψήφια θύματα των ΗΠΑ- δε θα βρεις εκεί μεγάλα ονόματα, όπως, λχ του Μπιν Λάντεν.

Ο Μπιλάλ Αμπντούλ Καρήμ, που επιμένει ότι έχει μπει στη λίστα και ήδη γίνονται απόπειρες εναντίον του, είναι φίλα προσκείμενος στους Σαουδάραβες, ανήκει στο πιο ακραίο κομμάτι του σαλαφιστικού Ισλάμ ο ίδιος, είναι εχθρικός προς το συριακό κράτος και στρατό και έχει εκφραστεί προσβλητικά για το σιιτικό ισλάμ. Δεν έκρυψε τις θέσεις του. Και γι’ αυτό είναι στόχος δολοφονίας.

Ο λόγος της στοχοποίησής του είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρόπος που κάλυψε τον εμφύλιο της Συρίας. Τα στοιχεία, όπως τα παρουσιάζει το κράτος, δείχνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες, που αγνοούσαν ότι είναι δημοσιογράφος (;), θεώρησαν τις επαφές του με ενόπλους εκεί ως ενδείξεις εμπλοκής σε τρομοκρατικές ενέργειες και όχι ως επισκέψεις για συνεντεύξεις. Πέρα από όσα υποστηρίζει ο ίδιος, όμως, έχουν έρθει στοιχεία και ενδείξεις στη δημοσιότητα που τον συνδέουν (στενά) με την αλ-Νούσρα και τον χαρακτηρίζουν «ανεπίσημο εκπρόσωπο των τζιχαντιστών». Ωστόσο, κανένας ποτέ δεν τον έχει κατηγορήσει για οποιαδήποτε αδίκημα ή συμμετοχή σε βίαιη ενέργεια.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Δευτέρας θα εξεταστεί ακόμη μία προσφυγή του, με στόχο να εξεταστεί το καθεστώς κατά το οποίο «οι ακραίες κυβερνητικές ενέργειες μπορεί να έχουν στόχο αμερικανούς πολίτες» και «αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να εκδίδει εντολές δολοφονίας κατά των ίδιων της των πολιτών, σε απόλυτη μυστικότητα, χωρίς έγκριση από οποιοδήποτε δικαστικό φορέα, και να αρνείται και την προσφυγή του στόχου της στα δικαστήρια». Απέναντί του έχει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία έχει ως τώρα επιμείνει – κι έχει γίνει δεκτό από τα μέχρι σήμερα δικαστήρια- ότι «κρατικά μυστικά» υψηλής διαβάθμισης (top secret) δεν μπορούν να παραδίδονται σε πολίτες ούτε να συζητούνται στα δικαστήρια.

Η νέα προσφυγή του Μπιλάλ Αμπντούλ Καρήμ θα εξεταστεί στις 20 Νοεμβρίου από τριμελές ομοσπονδιακό δικαστήριο της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο νομικό Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, που υπήρξε και μάρτυρας υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και ανήκει στην ομάδα των υπερασπιστών του Μπιλάλ Αμπντούλ Καρήμ, «ούτε ο Τζωρτζ Οργουελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί [αυτό που είδαμε στο πρώτο δικαστήριο] ένας αμερικάνος εισαγγελέας να υποστηρίζει ανοικτά, στο δικαστήριο, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να διατάξει τη CIA να εκτελέσει έναν αμερικανό δημοσιογράφο, με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς να υπάρχει ένταλμα ή κάποιας μορφής δικαστική νομιμοποίηση και επίβλεψη».

Η Τάρα Πλότσοκι, επίσης εκ των δικηγόρων του Μπιλάλ Αμπντούλ Καρήμ, σημείωσε, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τεντώσει πέρα από κάθε λογικό όριο το νόημα αυτού που ονομάζεται «κρατικό μυστικό». «Τα κρατικά μυστικά είναι ένα προνόμιο της κυβέρνησης, που ωστόσο δεν της επιτρέπει να παραβλέπει ή να προσπερνά το σύνταγμα και να προβαίνει σε συνοπτικές εκτελέσεις, κι αυτό πιστεύουμε ότι θα αποφασίσει και το δικαστήριο», ανέφερε.

 

 

Πηγή:thepressproject.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση