Μπερλουσκόνι και Ακροδεξιά πιέζουν για χαλάρωση μέτρων

Μπερλουσκόνι και Ακροδεξιά πιέζουν για χαλάρωση μέτρων

Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελλάκης

Αν και ο Τζουζέπε Κόντε αντιτίθεται κάθετα στη λογική του εφησυχασμού απέναντι στον κορονοϊό, καθώς ο εφιάλτης καραδοκεί, ίσως αναγκαστεί να έρθει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με τους (ακρο)δεξιούς περιφερειάρχες που απαιτούν γενναίο άνοιγμα της αγοράς τα Χριστούγεννα.

Με κάποια θετικά μηνύματα, αλλά και ανησυχητικά «καμπανάκια» συνεχίζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί στην Ιταλία λόγω κορονοϊού.

Τα κρούσματα χθες σημείωσαν μεγάλη πτώση και περιορίστηκαν στα 16.377, αλλά, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, το στοιχείο αυτό επηρεάστηκε καθοριστικά από τον μειωμένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Οι θάνατοι την Κυριακή ήταν 541, ενώ χθες αυξήθηκαν και πάλι και έφτασαν τους 672.

Οι δε εισαγωγές στις ΜΕΘ της χώρας συνεχίζουν να μειώνονται, έστω και με πολύ αργό ρυθμό. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στους νοσοκομειακούς θαλάμους, όμως, το περασμένο εικοσιτετράωρο έφτασε τους 33.187, δηλαδή 308 περισσότεροι σε σύγκριση με την Κυριακή.

Η κατάσταση, δηλαδή, παραμένει κρίσιμη, έστω και αν άρχισε να διακρίνεται κάποια αχτίδα ελπίδας. Τις τελευταίες ημέρες, βέβαια, παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, άρχισε ένα νέο «μπρα ντε φερ» με αντικείμενο το πόσο έντονη θα πρέπει να είναι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις 4 του μηνός και πέρα.

Ηδη την Κυριακή επετράπη η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στη Λομβαρδία και στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο. Και σε πολλές κεντρικές οδούς των δύο πόλεων σημειώθηκε κοσμοσυρροή, με ουρές έξω από τα καταστήματα, οι οποίες κάποιες φορές θύμιζαν προ κορονοϊού εποχές. Τόσο που ο ίδιος ο περιφερειάρχης του Πεδεμόντιου, Αλμπέρτο Τσίριο, δήλωσε ανοικτά ότι «η περιοχή του δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ξαναζήσει σκηνές και να επαναλάβει τα λάθη του καλοκαιριού».

Παρά ταύτα, η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας ζητούν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στο σύνολο της βόρειας Ιταλίας. Κυβερνούν σχεδόν όλες τις εύρωστες οικονομικά περιφέρειες της περιοχής και πιέζουν με στόχο να ξανανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα (έστω μόνο για όσους διανυκτερεύουν στα τοπικά ξενοδοχεία), να μπορούν να μένουν ανοικτά και το βράδυ τα εστιατόρια και να μην τεθεί περιορισμός ωραρίου στις καθολικές λειτουργίες τα Χριστούγεννα. H κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έχει εντελώς αντίθετη πρόθεση και θα ήθελε να μείνουν κλειστές οι πίστες του σκι, όπως και τα εστιατόρια τα Χριστούγεννα. Δεν αποκλείει, επίσης, την τέλεση της καθολικής θείας λειτουργίας της παραμονής της Γεννήσεως στις 10 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Ισως όμως προκύψει τελικά ένας υποχρεωτικός συμβιβασμός. Διότι η συντηρητική παράταξη, με πρωτοβουλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την προηγούμενη μόλις εβδομάδα υπερψήφισε στο κοινοβούλιο την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος που προέκυψε από τα κοινωνικά μέτρα της κυβέρνησης Κόντε. Και η κυβερνητική συμμαχία τώρα δεν μπορεί να φανεί αχάριστη…

Πηγή:efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση