Ναυάγιο με 20χρονη νεκρή

Ναυάγιο με 20χρονη νεκρή

Γιώργος Παγούδης

Ο Νότης Μηταράκης εκμεταλλεύτηκε το περιστατικό για να προωθήσει τις ίδιες αδιέξοδες και δολοφονικές πολιτικές και να υπηρετήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, που ρίχνει τις ευθύνες στην Τουρκία, τις ΜΚΟ και τα δίκτυα διακίνησης.

Μία νεκρή και μία αγνοούμενη, και οι δύο 20 χρόνων, είναι ο τραγικός απολογισμός ναυαγίου που έγινε χθες το πρωί ανοιχτά της παραλίας Παληός της Λέσβου, όταν η βάρκα που μετέφερε 34 πρόσφυγες με καταγωγή από τη Σομαλία, ανάμεσα στους οποίους τρία παιδιά, ανατράπηκε για αδιευκρίνιστους λόγους.

Οι πρόσφυγες είχαν προλάβει να καλέσουν τον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Στην περιοχή έσπευσαν δύο πλωτά του Λιμενικού και της FRONTEX και κατάφεραν να διασώσουν 32 πρόσφυγες. Υστερα από μερικές ώρες εντόπισαν τη νεκρή γυναίκα. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στη δομή καραντίνας του νέου ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Ανατράπηκε βάρκα που μετέφερε 34 πρόσφυγες από τη Σομαλία στη Λέσβο

Το ναυάγιο υπενθυμίζει με τραγικό τρόπο τις αδιέξοδες και επικίνδυνες αντιπροσφυγικές πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, που, αντίθετα από τις συστάσεις της Υπατης Αρμοστείας και άλλων διεθνών οργανισμών, κλείνει κάθε ασφαλή και ελεγχόμενη δίοδο σε ανθρώπους που αναζητούν προστασία και τους αναγκάζει να ακολουθούν επικίνδυνες και πανάκριβες διαδρομές, ενισχύοντας έτσι την παραοικονομία της διακίνησης.

Βέβαια, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εκμεταλλεύτηκε το ναυάγιο για να προωθήσει τις ίδιες αδιέξοδες και δολοφονικές πολιτικές και να υπηρετήσει το αφήγημα της κυβέρνησης που ρίχνει τις ευθύνες στην Τουρκία, τις ΜΚΟ και τα δίκτυα διακίνησης, ξεχνώντας τις δικές της ευθύνες. Για τον κ. Μηταράκη, η λύση για να μην κινδυνεύουν οι πρόσφυγες είναι να μην έρχονται.

«Είναι αδιανόητο να επιτρέπεται να προσπαθούν να διασχίσουν το Αιγαίο φουσκωτές βάρκες που δεν πληρούν καμία προϋπόθεση ασφαλείας και οδηγούνται από ανθρώπους χωρίς άδεια και γνώση των κανόνων της θάλασσας. […] Η διεθνής κοινότητα οφείλει, με καίριες και αυστηρές παρεμβάσεις, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον πλήρη τερματισμό των παράτυπων διαδρομών των λαθροδιακινητών», σημείωσε. Επισήμανε ότι από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι τους εντόπισε πρώτα τουρκική ακταιωρός, αλλά δεν προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης, επιτρέποντας στη βάρκα να διασχίσει τα σύνορα.

«Αλλά και οι ΜΚΟ που συμβάλλουν σε αυτές τις διαδρομές πρέπει, συναισθανόμενες τον πραγματικό τους ρόλο, να σταματήσουν άμεσα να συμβάλλουν, άθελά τους ίσως, στην απώλεια ανθρώπων». Αυτό που πραγματικά εννοούσε ο υπουργός είναι ότι πρέπει οι οργανώσεις να σταματήσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, ώστε να σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες. Πρόκειται για κυνική πολιτική που εφαρμόζει το δόγμα «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι».

Πηγή:efsyn.gr

23

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση