Επαναφέρει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων η κυβέρνηση

Επαναφέρει την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων η κυβέρνηση

Ένας αστυνομικός με γυμνά χέρια και χωρίς μάσκα συλλαμβάνει ένα διαδηλωτή με προστατευτική μάσκα την Παρασκευή το απόγευμα στο Σύνταγμα

Επαναφέρει το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων η κυβέρνηση, με νέα απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το πρωί του Σαββάτου. Το μέτρο, που έχει καταγγελθεί ως αντισυνταγματικό και για το οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει εκφέρει τελική κρίση, έχει στόχο τις συναθροίσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς αφορά μόνο την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα, «για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας».

Η απαγόρευση ισχύει για αύριο 6 Δεκεμβρίου, από τις 05.00 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της, για τους διοργανωτές 5.000 € στα νομικά πρόσωπα και 3.000 € στα φυσικά πρόσωπα και για τους συμμετέχοντες 300 € .

Στην απόφαση γίνεται λόγος για εισίγηση της Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και στο τετραήμερο 15-18 Νοεμβρίου, η εισήγηση δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής είχε κάνει λόγο για «απόφαση της Πολιτείας», ενώ το μέτρο καταγγέλθηκε ως αυταρχικό και αντισυνταγματικό από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οργανώσεις όπως η Διεθνή Αμνηστία και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

To Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει την αίτηση αναστολής εκείνης της απόφασης από το ΜέΡΑ25 και την ΕλΕΔΑ, ωστόσο δεν είχε εκφέρει τελική κρίση για την υπόθεση, παραπέμποντάς την στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ για την απαγόρευση των συναθροίσεων αναφέρει:

«Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 05:00 ώρα έως και την 24:00 ώρα της 6ης Δεκεμβρίου 2020.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

· διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και

· διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Πηγή: https://thepressproject.gr

475

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση