Kαινούργιος Ουρανός: το ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες του ΔΣΕ ζητά οικονομική ενίσχυση

Kαινούργιος Ουρανός: το ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες του ΔΣΕ ζητά οικονομική ενίσχυση

Ο Καινούργιος Ουρανός είναι ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους σε εξέλιξη που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της περιόδου 1945-1949 μέσα από τις αφηγήσεις γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Οι μαχήτριες του ΔΣΕ αφηγούνται την ζωή τους εκείνα τα χρόνια της Λευκής Τρομοκρατίας μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και εξηγούν πώς κατέληξαν να συστρατευτούν με τον ΔΣΕ, έχοντας ξεκινήσει τη δράση τους από την Κατοχή, είτε σαν μέλη της ΕΠΟΝ είτε σαν «Αετόπουλα».

Οπως αναφέρουν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ, χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και οι οικογένειές τους, κυνηγιούνται από κρατικούς και παρακρατικούς σχηματισμούς. Εμπρησμοί σπιτιών, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, δολοφονίες, φυλακίσεις και εξορίες δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό εξωθώντας τους καταδιωκόμενους να ανέβουν στο βουνό συγκροτώντας εκεί ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη μαγιά του ΔΣΕ.

Πρόκειται για έναν επαναστατικό στρατό, όπου οι γυναίκες συμμετέχουν μαζικά και ουσιαστικά, από τις μάχες μέχρι την ισότιμη λήψη αποφάσεων. Νέες κοπέλες κυρίως από αγροτικές περιοχές, μεγαλωμένες στο περιβάλλον της ελληνικής επαρχίας και της υπαίθρου, έχοντας την παρακαταθήκη των αγώνων της Κατοχής συμμετέχουν και χειραφετούνται μέσα από τον αγώνα του ΔΣΕ. Γυναίκες διωκόμενες, γυναίκες που συνειδητά επιλέγουν να πολεμήσουν, γυναίκες επιστρατευμένες, συνθέτουν το βιωματικό ψηφιδωτό ενός εμφυλίου πολέμου που εμπεριέχει την οδύνη, την αυταπάρνηση και την ελπίδα.

Καθώς τα γυρίσματα ολοκληρώνονται και το ντοκιμαντέρ περνά στη φάση του μοντάζ, η ομάδα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ που βρίσκεται πίσω από την παραγωγή του αυτοχρηματοδοτούμενου ντοκιμαντέρ ζητά τη συνδρομή μας μέσω crowdfunding για να καλυφθεί μέρος των εξόδων, με την πεποίθηση ότι ιστορίες σαν αυτές πρέπει να ειπωθούν και να μην μείνουν στο συρτάρι για οικονομικούς λόγους.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ξύδας έχει στο ενεργητικό του άλλο ένα ντοκιμαντέρ «από τα κάτω», τους «Παρτιζάνους των Αθηνών», που συμμετείχαν στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκαν σε ποικίλους χώρους. Η ταινία κέρδισε τον πρώτο έπαινο για την άριστη χρήση αρχειακού υλικού, το σφιχτοδεμένο μοντάζ και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στο 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών της Ελληνικής Εταιρείας Σκηνοθετών και το βραβείο κοινού στο 7ο «Workers Unite! Film Festival» της Νέας Υόρκης.

Τα γυρίσματα για τις συνεντεύξεις του Καινούργιου Ουρανού ξεκίνησαν το Μάιο του 2019 και περιλαμβάνουν περισσότερες από 15 μαρτυρίες όπως και γυρίσματα σε Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Βόλο, Αίγιο, Καρδίτσα, Κατερίνη, Λάρισα, Βερολίνο, Βουδαπέστη, και βέβαια στα βουνά του Γράμμου, όπου πολέμησαν οι μαχήτριες και οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού.

Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου προβολών το ντοκιμαντέρ θα βρίσκεται διαθέσιμο ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, ιστορίες για τα γυρίσματα, πρόσθετο οπτικό υλικό και αφηγήσεις που δεν περιλαμβάνονται στον κορμό του ντοκιμαντέρ, όπως και πληροφορίες για τον τρόπο οικονομικής ενίσχυσης βρίσκονται σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

 

 

Πηγή:efsyn.gr

113

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση