Βόρεια Ιρλανδία: Τελέστηκε ο πρώτος θρησκευτικός γάμος ομοφύλων.

Βόρεια Ιρλανδία: Τελέστηκε ο πρώτος θρησκευτικός γάμος ομοφύλων.

Ο Chris McNaghten και ο Jon Swan ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου σε τελετή στην πόλη Larne που ανήκει στην επαρχία Antrim. Η τελετή γάμου ήταν θρησκευτική και τελέστηκε το Σάββατο που μας πέρασε από τον πάστορα Steve Ames.

Ο θρησκευτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πλέον δυνατός στην Βόρειο Ιρλανδία μετά τη νομοθεσία που πέρασε απ’ το κοινοβούλιο τον Ιούλιο που μας πέρασε.

«Για τον περισσότερο κόσμο, η ημέρα του γάμου είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής τους. Για εμάς, ήταν ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα, και η σημασία του μεγεθύνεται διότι ήταν κάτι που δεν πιστεύαμε ότι θα καταφέρουμε να το ζήσουμε», δήλωσε ο McNaughten, ο ένας απ’ το ευτυχές ζεύγος.

Συμπλήρωσε, δε, ότι «βεβαίως, πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την σπουδαία μάχη για την ισότητα εδώ και πολλά χρόνια».

Επίσης, θα πρέπει, ακόμη, να σημειώσουμε ότι είχαν εξαναγκαστεί να ακυρώσουν τα πλάνα τους δύο φορές στο παρελθόν, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κοροναϊού.

Το προηγούμενο Σάββατο, όμως, έγινε δυνατόν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους μαζί με στενούς τους φίλους και μέλη της οικογενείας τους, μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο γάμος ομοφύλων αναγνωρίστηκε νομικά στη Βόρειο Ιρλανδία τον προηγούμενο Ιανουάριο, όμως, δεν επεκτάθηκε και στη δυνατότητα τελετών σε εκκλησίες ή άλλα θρησκευτικά ιδρύματα.

Η νέα νομοθεσία που επέτρεψε τη δυνατότητα στο ζεύγος να κάνει τον γάμο του με θρησκευτική τελετή, σκοπό έχει την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και των εκκλησιών και όπως αναφέρει «δεν επιβάλλει ούτε όμως απαγορεύει» τις θρησκευτικές τελετές ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο κύριος McNaghten δήλωσε ότι: «Jon και εγώ δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ισχυρά θρησκευτικά πιστεύω. Ωστόσο ο πάστορας που έχουμε είναι ένα πολύ αγαπητό και έμπιστο πρόσωπο και το στενό οικογενειακό μας περιβάλλον νοιώθει πιο άνετα που κάνουμε θρησκευτικό γάμο».

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Βορείου Ιρλανδίας, Patrick Corrigan, δήλωσε ότι αυτή ήταν μία σπουδαία εβδομάδα για την ισότητα στον γάμο. «Με τον γάμο των Chris και Jon’s wedding, φτάσαμε στον τερματισμό που όλοι επιθυμούσαμε για την ισότητα στον γάμο».

«Για τα ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν θρησκευτικό γάμο, η αλλαγή που έγινε στο νομικό πλαίσιο είναι αξιοσημείωτη», συμπλήρωσε.

 

 

Πηγή: bbc  μέσω t-zine.gr

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση