Τα ευάλωτα προσφυγόπουλα χρειάζονται ουσιαστική φροντίδα

Τα ευάλωτα προσφυγόπουλα χρειάζονται ουσιαστική φροντίδα

Απόστολος Λυκεσάς

Το τέλος της διαβόητης «προστατευτικής φύλαξης» των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία τους, όμως δεν αρκεί. ● Από τους 4.229 που έχουν καταγραφεί, οι 1.137 ζουν στο δρόμο ή σε επικίνδυνες συνθήκες.

«Απόγνωση, απογοήτευση, απελπισία, κρίσεις πανικού και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές». Σε εφτά λέξεις περιγράφεται η κατάσταση την οποία βιώνουν χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, κατάσταση για την οποία υπάρχει η προσδοκία ότι μπορεί να αλλάξει με την κατάργηση της «προστατευτικής φύλαξης», της αναγκαστικής δηλαδή μέχρι τώρα διαβίωσής τους σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων, και την αντικατάσταση του μέτρου με δομές και εγκαταστάσεις που θα παρέχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Το θέμα συζητήθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και συνέπεσε με την ψήφιση του νόμου 4760 από τη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου, που προβλέπει την κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης, όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται επισήμως η κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε ότι «η κατάργηση της προστατευτικής φύλαξης αφορά όλους τους ασυνόδευτους ανήλικους, όχι μόνο τους αιτούντες άσυλο».

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, τα ασυνόδευτα θα διαμένουν σε ξενώνες «με βάση το αίτημα που διατυπώνει το κάθε προσφυγόπουλο καθώς και το προφίλ του, με κριτήριο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού». Αλλάζει παράλληλα και ο τρόπος έκδοσης ΑΦΜ, οπότε «για κάθε αιτούντα διεθνή προστασία εκδίδεται ΑΦΜ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους καταγραφής της αίτησης».

Οι προθέσεις είναι καλές, αλλά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί στη χώρα 4.229 ασυνόδευτοι ανήλικοι, εκ των οποίων οι 1.137 είναι άστεγοι ή σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, οι 115 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και μόλις 36 σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια των ξενώνων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ, Ιριδα Πανδίρη, χρειάζεται σύστημα «με αρχή, μέση και τέλος», δηλαδή «θα πρέπει ο τελικός του στόχος να προβλέπει θέσεις σε δομές φιλοξενίας, εποπτευόμενα διαμερίσματα ή την αναδοχή και την υιοθεσία, ειδικά για παιδιά 4-5 ετών, και να υπάρξουν δομές που θα αποκτήσουν ταυτότητα και θα ανταποκρίνονται στις διαφορετικές και εξατομικευμένες ανάγκες υποστήριξης του κάθε παιδιού».

Η υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ, Σοφία Παπαδοπούλου, είπε ότι μόνο το 2020 η οργάνωση έχει υποστηρίξει 370 παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα, με το 70% των αιτημάτων τους να αφορά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική βοήθεια και επικοινωνία με συγγενικά τους πρόσωπα. Κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και το 58% είναι μεταξύ 16-17 ετών, «φέτος όμως το 15% των παιδιών είναι κάτω των 14 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν μόλις 2%».

Η κατάστασή τους στην «προστατευτική φύλαξη» ορίζεται από τα 5,87 ευρώ ημερησίως για φαγητό, τηλεκάρτες και είδη καθαρισμού, χωρίς διερμηνείς, χωρίς προαυλισμό ή σωματική άσκηση, με τη διάρκεια κράτησης να φτάνει τους 2 μήνες και μέσα στην πανδημία τις 100 μέρες!

Στην εισήγησή της η συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου, χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις υποδομές στα σχολεία για εκπαίδευση των προσφύγων και «μη συστηματική» την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία από δομές όπως τα Διαβατά όπου από τα 305 παιδιά σχολείο πηγαίνουν 35, στη Ριτσώνα από τα 1.017 τα 50, στον Ελαιώνα από τα 609 μόλις τα 22!

Ο επίκουρος καθηγητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κώστας Κοσμάτος, χαρακτήρισε τον νέο νόμο ως «ένα σοβαρό βήμα σε μια θετική κατεύθυνση, αλλά το θετικότερο θα ήταν να καταργηθεί στο σύνολό της η ισχύουσα διάταξη γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει».

Την ικανοποίησή της για την προσπάθεια να τερματιστεί το φαινόμενο της κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα ή στα νοσοκομεία εάν είναι μικρότεροι από 14 ετών εξέφρασε η εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Τσιαρδακλή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη ο αντεισαγγελέας Εφετών Θράκης Λάμπρος Τσόγκας, ο πρώην συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, ο δικηγόρος Παιδικής Προστασίας της ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης ο Παναγιώτης Ζευγολατάκος, η Χριστίνα Παπάζογλου από τον τομέα Παιδικής Προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) η Κέλλυ Νάμια.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

31

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση