Θάνος Μικρούτσικος… «Το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο ‘χω πει ακόμα»

Θάνος Μικρούτσικος… «Το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο ‘χω πει ακόμα»

Θάνος Μικρούτσικος (Πάτρα, 13 Απριλίου 1947 – Αθήνα, 28 Δεκεμβρίου 2019). Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του σπουδαίου Θάνου, ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς, από τους κορυφαίους του ελληνικού τραγουδιού και πολιτισμού ευρύτερα.

Ο Μικρούτσικος αγαπήθηκε για το σύνολο του έργου του: Για τις μελοποιήσεις του Αλκαίου, του Μπίρμαν, του Μπρεχτ, του Μαγιακόφσκι, του Ρίτσου, του Ελευθερίου, του Ιωάννου, για την εκπληκτική δουλειά του στον Χικμέτ. Ωστόσο, ταυτίστηκε απόλυτα με τον Νίκο Καββαδία και ο «Σταυρός του Νότου» υπήρξε ένας δίσκος που άλλαξε το ρου της ελληνικής δισκογραφικής παραγωγής.

Ο Μικρούτσικος ήταν ένας αριστερός δημιουργός με εμβληματικούς δίσκους στο ενεργητικό του. Μεταξύ αυτών, τα Πολιτικά τραγούδια που ανέδειξαν τη Μαρία Δημητριάδη ως βασική του ερμηνεύτρια, την καταπληκτική Καντάτα για τη Μακρόνησο και τη θυελλώδη Φουέντε Οβεχούνα.

Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Συνέθεσε όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινήθηκε στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών.

Ακούμε την τελευταία του συναυλία, «όσοι περπάτησαν μαζί μου» και βλέπουμε το αφιέρωμα μετά το θάνατό του «το πιο όμορφο από όλα δεν στον χω πει ακόμα».

Για τον συνθέτη των μεγάλων περιπλανήσεων, για τον μελοποιητή της ουτοπίας.

 

 

 

Πηγή: tvxs.gr

 

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση