Καταγγελίες Παλαιστινίων για ισραηλινούς αποκλεισμούς από τα εμβόλια

Καταγγελίες Παλαιστινίων για ισραηλινούς αποκλεισμούς από τα εμβόλια

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα αναμένει να λάβει να πρώτα εμβόλια για τον κορονοϊό τον Μάρτιο, έπειτα από συμφωνία που έκανε με την AstraZeneca, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του να παραδώσει εμβόλια στις περιοχές που είναι υπό κατοχή.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στους εμβολιασμούς πολιτών, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν λάβει ακόμη τα πρώτα εμβόλια.

Όπως αναφέρει το Reuters ο Γιάσερ Μποζίεχ, Παλαιστίνιος γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας, δηλώσει ότι εκτός από την επί της αρχής συμφωνία με την Astrazeneca, οι

Παλαιστίνιοι αναζητούν προμήθειες από τη Moderna, την Johnson&Johnson και τη Ρωσία που παράγει το Sputnik V. Εμβόλια θα έλθουν ακόμη από το πρόγραμμα εμβολιασμού του ΠΟΥ για τις φτωχότερες χώρες.

Η AsraZeneca δεν έχει απαντήσει ακόμη για το ζήτημα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο Ισραήλ «αγνοεί τις υποχρεώσεις του σαν δύναμη κατοχής και προβαίνει σε φυλετικές διακρίσεις κατά των Παλαιστινίων, στερώντας τους το δικαίωμα στην κατάλληλα περίθαλψη».

«Η αναζήτηση από την παλαιστινιακή ηγεσία για την εξασφάλιση εμβολίων από διάφορες πηγές δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από τις ευθύνες του απέναντι στους Παλαιστίνιους» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ καλύπτει θεωρητικά τον αραβικό πληθυσμό της χώρας, αλλά και τις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Στη Δυτική Όχθη έχουν ήδη διαμοιραστεί εμβόλια στους ισραηλινούς εποίκους, αλλά όχι στους Παλαιστίνιους κατοίκους.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνουν ότι το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να προσφέρει εμβόλια στους Παλαιστίνιους που κατοικούν σε αυτές τις περιοχές, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να απαντούν ότι θα μοιραστούν τα εμβόλια μόλις ικανοποιηθούν όλες οι ανάγκες των Ισραηλινών.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και αξιωματούχους του ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει στο Reuters ότι ο Οργανισμός έχει συμμετέχει ήδη σε ανεπίσημες συζητήσεις με το Ισραήλ για την παροχή ορισμένων εμβολίων στους Παλαιστίνιους.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση