Καθαρή αντίθεση στις συλλήψεις φοιτητών

Καθαρή αντίθεση στις συλλήψεις φοιτητών

Από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο η Αστυνομία διέλυσε με βία και συλλήψεις

Απόστολος Λυκεσάς

Ο κοσμήτορας Φιλοσοφικής του ΑΠΘ Δημήτρης Μαυροσκούφης τάραξε τα νερά υποστηρίζοντας ότι «το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ ισχυρό». ● «Τι είναι αυτή η “Επιτροπή Ασφάλειας” που δημιουργούν; Μας πάνε κατευθείαν στον Μεταξά και δεν είναι τουλάχιστον κομψό…» συμπλήρωσε.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αντίδραση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ Δημήτρη Μαυροσκούφη μετά την καθαρή αντίθεσή του στις συλλήψεις την περασμένη Πέμπτη τριών φοιτητών που αντιδρούν στο νομοσχέδιο Κεραμέως. Η ανακοίνωση του κοσμήτορα έσπασε κυρίως το αφήγημα ότι για όλα φταίνε οι φοιτητές και ότι υπάρχει σιωπηλή αποδοχή της αστυνομικής βίας εναντίον όσων διαμαρτύρονται.

Ο κ. Μαυροσκούφης δίνει συνέχεια στο θέμα σημειώνοντας ότι κινείται από «την ευαισθησία μου μετά από τόσα χρόνια στην εκπαίδευση» ενώ διευκρινίζει περαιτέρω πως «γνωρίζω τον ένα φοιτητή από τους τρεις συλληφθέντες, αλλά στεναχωριέμαι συνολικά όταν φοιτητές αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο.

Εξάλλου το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε άλλη συγκέντρωση και πορεία που δεν εμποδίστηκαν από την αστυνομία, δηλαδή έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά για την αντιμετώπιση δυο ίδιων συνθηκών. Στενάχωρα πράγματα, δημιουργούν άλλου είδους συνειρμούς…».

Ο κ. Μαυροσκούφης απορεί «πώς δημιουργούν αστυνομικό σώμα και με ελάχιστη εκπαίδευση θα τους στείλουν στα Πανεπιστήμια; Δηλαδή “σε βαφτίζω, σε μυρώνω και σε κάνω αστυνομικό;”». Εξάλλου, παρατηρεί «τα περιστατικά βίας λιγοστεύουν τα τελευταία χρόνια όπως έχει μικρύνει και ο αριθμός των νεαρών που τα προκαλούν. Με ενοχλεί επίσης που είναι ανιστόρητοι όσοι γράφουν τους νόμους. Τι είναι αυτή η “Επιτροπή Ασφάλειας” που δημιουργούν; Μας πάνε κατευθείαν στον Μεταξά και δεν είναι τουλάχιστον κομψό…».

Αναφερόμενος στις δυναμικές ομάδες φοιτητών σχολιάζει ότι «εγώ με τα παιδιά αυτά είχα πάντα μια σχέση ειλικρίνειας και εντιμότητας, μια πολύ καλή παιδαγωγική σχέση, απέναντί μου ήταν πάντα ευγενείς. Οπου έπρεπε διαφωνούσα αλλά δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που μου άνοιξαν τα μάτια.

Οι περισσότεροι τους φοβούνται επειδή είναι “άγριοι”, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του δασκάλου, να τους προσεγγίζει, να τους συμβουλεύει και να τους μαλώνει όταν χρειάζεται. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά με αυταρχικά μέτρα δεν βλέπω να λύνονται τα προβλήματα, ίσα ίσα θα προστεθούν κι άλλα».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μαυροσκούφης καθιστούσε σαφές ότι «το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ πιο ισχυρό» αφού αντιδρά η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων και εξέφραζε την ευχή οι συλλήψεις φοιτητών να μην αποτελούν «πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη».

Πηγή: efsyn.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση