Νεαροί κινηματογραφιστές τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Νεαροί κινηματογραφιστές τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Μαρίνα Αγγελάκη

Αύριο Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, διοργανώνουν μία ελεύθερη ζωντανή προβολή 4 ταινιών μικρού μήκους καλώντας μικρούς και μεγάλους, παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και θεατές, να κρατήσουμε περίπου 28 λεπτά σιγής παρακολουθώντας τις ιστορίες που αφηγούνται.

Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων, ταινίες animation, ντοκιμαντέρ και βασισμένες σε graphic novel, που γυρίστηκαν είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς είτε στο πλαίσιo κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία.

Η προβολή θα γίνει ζωντανά ως live event στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο Facebook (https://www.facebook.com/olympiaiff) στις 6 το απόγευμα.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio καλούν τα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα των εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν τον τρόπο που οι νεαροί κινηματογραφιστές προσλαμβάνουν και αποτυπώνουν γεγονότα που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία.
Οι ταινίες αυτές προσφέρονται για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση σχετικά με τη θηριωδία του Ολοκαυτώματος.

Η Σόφι και ο Τζέικομπ, του Max Shoham (Animation, διάρκεια 8΄49΄΄, Καναδάς, 2020)

Στη Ρουμανία το 1939 το πογκρόμ κατά των Εβραίων έχει ήδη ξεκινήσει. Τα σπίτια τους γίνονται στάχτη από το ίδιο το κράτος, άνθρωποι θανατώνονται και εκδιώκονται. Δύο νέοι, μια κοπέλα και ένα αγόρι, αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τους γονείς τους και να επιβιβαστούν σε ένα πλοίο αναζητώντας μια νέα, ασφαλή πατρίδα. Όμως καμία χώρα δεν τους δέχεται. Τα τρόφιμα τελειώνουν και το σήμα κινδύνου οδηγεί τους εχθρούς στη θέση του πλοίου. Η ταινία animation του νεαρού σκηνοθέτη Max Shoham από τον Καναδά βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειάς του και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπουμε στο τέλος να σχηματίζεται το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας και, κάπου εκεί, να διακρίνουμε και το όνομα του δημιουργού.

Κρυφτό· ένα graphic novel για τους Έλληνες Εβραίους, από το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (διάρκεια 8΄, 2016)

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα ζούσαν 77.377 Εβραίοι. Απ’ αυτούς χάθηκαν 67.149. Ανάμεσά τους 13.000 παιδιά… Η ταινία καταγράφει με αφήγηση και σκίτσα σπαράγματα από μαρτυρίες κάποιων «Κρυμμένων Παιδιών» που με τη βοήθεια χριστιανικών ελληνικών οικογενειών, σε πόλεις και χωριά, κατάφεραν να επιβιώσουν από τη ναζιστική βία. Mε τη βοήθεια της κυρίας Αθηνάς, της κυρίας Φαίδρας και του κύριου Δημήτρη που δεν φοβήθηκαν την ξεκάθαρη προειδοποίηση: «όποιος κρύβει Εβραίους θα πάει στο απόσπασμα». «Ένιωθα ξεριζωμένη», «έκλαιγα, αλλά δεν το έλεγα σε κανέναν», «παίζαμε καμιά φορά στην ταράτσα» θυμούνται τα παιδιά που έζησαν. Γιατί ο Εμμανούηλ, η Πέρλα, ο Σαμουήλ και τόσοι άλλοι δεν είχαν αυτή την τύχη.

Σενάριο: Δημήτρης Ρίζος, Ζωή Σαργαντάνη, Γεωργία Φλώρου. Αφήγηση: Δημήτρης Ρίζος, Γεωργία Φλώρου, Θεοδώρα Μπέτσου. Σκίτσα: Κωνσταντίνος Παππάς, Γιώργος Φέγγος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Σπύρος Γεωργακόπουλος, Έλενα Διαμαντοπούλου, Αγγελική Ευαγγελάτου, Ίλντα Τσούκο, Γεωργία Φλώρου. Ψηφιοποίηση υλικού, ηχογράφηση: Δαμιανός Βογανάτσης, Θεοδώρα Μπέτσου, Γιώργος Φέγγος. Μοντάζ: Δαμιανός Βογανάτσης, εκπαιδευτικός – κινηματογραφιστής. Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου.

Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές/τριες του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στo πλαίσιo Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκαύτωμα, ανασκαλεύοντας μια δύσκολη μνήμη», στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16.

Mπλοκ 15, από το 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης (Διάρκεια 6΄, 2018)

Μέσα στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, δυο συμμαθητές μιλούν για τη φρίκη του Ολοκαυτώματος και την τραγική ιστορία των Ελλήνων Εβραίων που πέρασαν από το Χαϊδάρι πριν τη μεταγωγή τους στο Άουσβιτς. Το ένα παιδί έχει συγκινηθεί πολύ, το άλλο όχι και τόσο. Ποιοι θα έρθουν άραγε να το παρηγορήσουν;

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Πολιτοπούλου, Γιώργος Κοασίδης. Ερμηνεία: Γιώργος Κοασίδης, Βαγγέλης Δελημιχάλης, Θεοδώρα Κοτοπούλη, Δημήτρης Κούτρας. Σενάριο: Οι μαθητές: Ξανθίππη Δασκαλάκη, Πένυ Μαστροκάλου. Συντονιστές καθηγητές: Πέτρος Μούγιος, Δέσποινα Μπακιρτζόγλου.

Τα γυρίσματα έγιναν μέσα στο ιστορικό Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου τον Ιανουάριο του 2018. Η ταινία έχει λάβει το 2ο Βραβείο Μυθοπλασίας στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους στο Φεστιβάλ Δράμας και το 1o Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εβραϊκού Μουσείου και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

«Είχαν όμως την ευκαιρία…», από το 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (Διάρκεια 6΄, 2017)

Το επινόησαν οι Ναζί. Ένα σχέδιο πέρα από την λογική, μ’ ένα στόχο: την εξόντωση, το Ολοκαύτωμα. Ασύλληπτος ο αριθμός των θυμάτων. Ανάμεσά τους 1.500.000 ήταν παιδιά. Οι γιαγιάδες του Σπύρου και της Φένιας που έζησαν τον Μεγάλο Πόλεμο δεν ήταν Εβραίες, ούτε Ρομά, ούτε… Κι αυτό τους έδινε τουλάχιστον μία ευκαιρία…

Ιδέα, έρευνα, σενάριο: Σπύρος Θωμόπουλος, Φένια Μπαρδάκη, Ευαγγελία Σενδώνα. Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας. Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του σχολείου κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17. Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου.

 

 

Πηγή: tvxs.gr

142

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση