Χονγκ Κονγκ: Πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία των ακτιβιστών αποκτά η αστυνομία

Χονγκ Κονγκ: Πρόσβαση στα τραπεζικά στοιχεία των ακτιβιστών αποκτά η αστυνομία

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προχώρησαν ακόμη ένα βήμα στην καταστολή του κινήματος που διεκδικεί προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, κατάσχοντας και ελέγχοντας τα στοιχεία από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Έξι πολιτικοί ακτιβιστές κατήγγειλαν στο Reuters ότι η αστυνομία έχει στην κατοχή της τα τραπεζικά τους δεδομένα, τα οποία απέκτησε χωρίς να έχουν δώσει την άδειά τους, ενώ στη διάρκεια των ανακρίσεων τους κάνουν ερωτήσεις για συγκεκριμένες οικονομικές συναλλαγές υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που έχει επιβληθεί από το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία.

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, που μίλησε στο πρακτορείο υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, επίσης δήλωσε ότι έχουν διπλασιαστεί τα αιτήματα της αστυνομίας για τραπεζικά στοιχεία πελατών της το τελευταίο εξάμηνο και ότι τα αιτήματα αυτά αφορούν διψήφιο αριθμό ανθρώπων. Τόνισε δε ότι η αύξηση αυτή συνδέεται με διωκόμενους πολίτες για θέματα που σχετίζονται με το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων.

Το γεγονός της χρήσης τραπεζικών δεδομένων στη διάρκεια ανακρίσεων των ακτιβιστών είναι πρωτόγνωρο, καθώς πρώτη φορά καταγγέλλεται. Αιτήματα για τραπεζικά δεδομένα πολιτών έχουν γίνει μεταξύ άλλων στους τραπεζικούς οργανισμούςHSBC Holdings Plc και τη θυγατρική του Hang Seng Bank Ltd, Citigroup Inc unit Citibank και Standard Chartered Plc. Ωστόσο οι εκπρόσωποί τους αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις καταγγελίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, οι τράπεζες σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς στο Χονγκ Κονγκ δεν μπορούν να αρνηθούν την παροχή των στοιχείων στην αστυνομία. «Ο θιγόμενος πελάτης μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια αν τα στοιχεία δοθούν χωρίς την άδειά του ή παγώσουν οι λογαριασμοί του, αλλά δεν θα πετύχει και πολλά πράγματα».

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τις επιχειρήσεις της ή τις εν εξελίξει έρευνες, ενώ η κυβέρνηση δεν απάντησε καν στο αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, όπως και οι αστυνομίες στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τραπεζικά στοιχεία στο πλαίσιο ερευνών για εγκλήματα, ωστόσο το Reuters δεν μπόρεσε να διαπιστώσει αν αυτό έγινε ευκολότερο μετά την επιβολή του νόμου εθνικής ασφάλειας, καθώς αυτός δεν αναφέρει πουθενά το ζήτημα των τραπεζικών δεδομένων. Ωστόσο, δίνει το δικαίωμα στις αρχές να κατάσχουν πόρους που θεωρούν ότι συγκεντρώνονται με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια. Επίσης, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για κατασχέσεις του περιεχομένου των τραπεζικών λογαριασμών των διωκόμενων πολιτών σε αυτό το πλαίσιο.

Η μόνη επίσημη θέση για το θέμα ήρθε από την εκπρόσωπο της Νομισματικής Ρυθμιστικής Αρχής του Χονγκ Κονγκ, ότι «οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου όταν είναι σε εξέλιξη οι έρευνές τους».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, στη διάρκεια των ανακρίσεων οι αστυνομικοί ζητούσαν να μάθουν για τα ποσά που συγκεντρώθηκαν μέσω της διαδικασίας του crowdfunding για την εκστρατεία που έκαναν για τη διεξαγωγή εκλογών για το τοπικό νομοθετικό συμβούλιο και τη στήριξη των υποψηφίων του κινήματος.

Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Σεπτέμβριο, ωστόσο τελικά αναβλήθηκαν ενώ η κυβέρνηση χαρακτήρισε την ψήφο υπέρ του κινήματος για τα δικαιώματα προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής στο Χονγκ Κονγκ έχουν συλληφθεί 94 άνθρωποι με βάση τον νόμο εθνικής ασφάλειας, που ορίζει ως έγκλημα κάθε ενέργεια που οι αρχές μπορεί να χαρακτηρίσουν προσπάθεια ανατροπής, αλλαγής του καθεστώτος, τρομοκρατία ή παράνομη συνεργασία με ξένες δυνάμεις. Οι ποινές που προβλέπονται φτάνουν ακόμη και τα ισόβια.

 

 

Πηγή: efsyn.gr

21

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση