Βοιωτία όπως Μανωλάδα

Βοιωτία όπως Μανωλάδα

Δημήτρης Αγγελίδης

Βίαιη επίθεση εργοδότη σε μετανάστες εργολαβικούς εργάτες αποθήκης που ζητούσαν δεδουλευμένα. ● Ερευνα της αστυνομίας και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ξαναζούν στη Βοιωτία άγριες πρακτικές εργοδοτικής εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας σαν αυτές στη Μανωλάδα και σε άλλες περιοχές, όπως φαίνεται από όσα κατήγγειλαν στην αστυνομία και στην Επιθεώρηση Εργασίας δύο εργάτες πακιστανικής καταγωγής. Σύμφωνα με το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Νομού Βοιωτίας, πρωταγωνιστής αυτή τη φορά είναι μεγαλοεργολάβος του νομού, που νοικιάζει εργάτες σε μεγάλες αποθήκες σουπερμάρκετ.

Σε μια τέτοια αποθήκη δούλεψαν για έναν μήνα οι δύο εργάτες, αλλά, όταν ήρθε η ώρα να πληρωθούν, δεν είδαν στον λογαριασμό τους τα χρήματα. Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από το Συνδικάτο αναφέρουν ότι οι δύο εργάτες περίμεναν εύλογο διάστημα και επισκέφτηκαν τα γραφεία της εργολαβικής εταιρείας για να ζητήσουν τα χρωστούμενα.

Δεν πρόλαβαν να αποσώσουν τη φράση τους και ο υπεύθυνος μαζί με άλλον έναν που τον συνόδευε, άρχισαν να τους χτυπούν στο πρόσωπο με σφαλιάρες. Τα χείλη του ενός μάτωσαν και του άλλου του έσπασαν τα γυαλιά. Οι εργάτες κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία ενημέρωσε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος εμπλέκεται σε παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν.

Η εξέλιξη δεν άρεσε καθόλου στους δράστες, αλλά δεν συμμορφώθηκαν. Υστερα από λίγες ημέρες, ο υπεύθυνος και ο συνοδός του εμφανίστηκαν στο σπίτι του ενός εργάτη, τον απείλησαν πως θα του το κάψουν αν επιμείνει και του επιτέθηκαν ξανά με χτυπήματα. Σύμφωνα με το Συνδικάτο, το θύμα επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και έχει γνωμάτευση για αμυχές και σχίσιμο στο κάτω χείλος, ενώ χτες επισκέφτηκε ξανά την αστυνομία για να καταγγείλει τη νέα επίθεση.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, ενώ γίνεται προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο δεύτερος δράστης. Παράλληλα, οι δύο εργάτες με την υποστήριξη του Συνδικάτου έχουν προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χτες, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το Συνδικάτο, τα δύο θύματα δέχτηκαν τηλεφώνημα από την εργολαβική εταιρεία ότι θα προβεί σε εξόφληση των δεδουλευμένων, αρκεί να αποσυρθούν οι καταγγελίες, κάτι που δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως, συνάδελφοι των θυμάτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά εκ μέρους της εργολαβικής εταιρείας.

«Θα βγουν στο φως και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, που είχαν μείνει κρυφές λόγω του φόβου. Ο μόνος τρόπος για τη δικαίωση είναι να βγουν στην επιφάνεια τα γεγονότα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωπος του Συνδικάτου. Σημειώνει ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μειωμένο μεροκάματο, χάνουν τον 13ο και 14ο μισθό και δεν έχουν άδεια ή δεν πληρώνονται την άδειά τους, αλλά και πως δεν είναι μεμονωμένα τα περιστατικά εργοδοτικής βίας.

Θυμίζει πρόσφατο περιστατικό σε χωριό του Δήμου Τανάγρας, όπου εργοδότης απείλησε με καραμπίνα εργάτη γης που διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. «Πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου», λέει.

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καταγγέλλει την επίθεση σε συνάδελφο μετανάστη και ζητά «άμεσα από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινηθούν ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, πριν να είναι αργά».

Και υπογραμμίζει: «Τις ευθύνες τους πρέπει να αναλάβουν και οι εταιρείες που συνεργάζονται με τον συγκεκριμένο εργολάβο, όπως μεγάλες αποθήκες σουπερμάρκετ στην περιοχή των Οινοφύτων, γιατί ανέχονται και υποθάλπουν τέτοιου είδους εγκληματικές συμπεριφορές και ενέργειες».

Πηγή: efsyn.gr

42

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση