Σάββατο 6/2: Μαζική απάντηση στην κυβερνητική απαγόρευση των κινητοποιήσεων και στον χουντονόμο του Χρυσοχοΐδη

Σάββατο 6/2: Μαζική απάντηση στην κυβερνητική απαγόρευση των κινητοποιήσεων και στον χουντονόμο του Χρυσοχοΐδη

Στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης, στην Ηγουμενίτσα, στα Τρίκαλα και αλλού, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες ανταποκρίθηκαν σήμερα Σάββατο 6/2 στο κάλεσμα της επιτροπής Αλληλεγγύης στους διωκόμενους-ες στις κινητοποιήσεις «Μαζί στον Αγώνα», καθώς και των κατά τόπους επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί σε πολλές περιοχές μετά από το κυβερνητικό όργιο απαγορεύσεων, καταστολής, συλλήψεων και προστίμων στις διαδηλώσεις της 17 Νοέμβρη και των επόμενων εβδομάδων.

Στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές-τριες έφτασαν τα 500 άτομα και έσπασαν έμπρακτα την απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων που έχει εκδόσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με πρόσχημα την πανδημία. Οι αστυνομικές δυνάμεις αρχικά περιόρισαν τους συγκεντρωμένους στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Μόνο μετά από την πίεση και την επιμονή των διαδηλωτών/τριών οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν και η συγκέντρωση αναπτύχθηκε στο πάνω τμήμα της πλατείας Συντάγματος επί της οδού Αμαλίας απέναντι από τη Βουλή.

Για πάνω από μιάμιση ώρα, στο Σύνταγμα κυριαρχούσαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή, τον χουντονόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας αντί για τις προσλήψεις αστυνομικών και την αγορά όπλικών συστημάτων, ενάντια στην κυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και της τρομοκρατίας. Παρά το νέο Σαββατιάτικο μέτρο των κλειστών μαγαζιών και παρά την περιορισμένη κίνησης, περαστικοί ενώθηκαν με τους διαδηλωτές και έκφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων και την αντίθεσή τους στις απαγορεύσεις και στα πρόστιμα.

Αγανάκτηση και θυμηδία στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις προκάλεσαν οι επανηλειμμένες εκκλήσεις του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων με ντουντούκα προς τους συγκεντρωμένους να τηρήσουν μέτρα υγειονομικής ασφάλειας, ως κερασάκι στην τούρτα της κυβερνητικής φαρσοκομωδίας του κράτους έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα οι μόνοι που έχρηζαν συστάσεων τήρησης αποστάσεων ήταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν συγκεντρωθεί για να απαγορεύσουν την διαδήλωση.

Οι συγκεντρώσεις ενάντια στις απαγορεύσεις, τις διώξεις και τα πρόστιμα ήταν η συνέχεια των συγκλονιστικών κινητοποιήσεων φοιτητών και εκπαιδευτικών των τελευταίων εβδομάδων, καθώς και των κινητοποιήσεων των γιατρών και των νοσηλευτών. Αποτελούν το πρελούδιο της απάντησης του κινήματος στις νέες απαγορεύσεις, καθώς και στην απόπειρα εμπέδωσης του χουντονόμου περί διαδηλώσεων με διώξεις σε συνδικαλιστές υγειονομικούς και φοιτητές που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Ανάμεσα στους σημερινούς διαδηλωτές-τριες άναπτύχθηκαν τα μπλοκ και οι αντιπρωσωπείες δεκάδων σωματείων, κινηματικών πρωτοβουλιών και πολιτικών οργανώσεων, όπως της ΠΕΝΕΝ, του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», του LABour από την έρευνα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ(μ-λ), της πολιτικής Οργάνωσης «Κόκκινο Νήμα», της ΟΚΔΕ, του ΕΕΚ, του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΚΕΔ, της ΑΡΑΝ, του Ξεκινήματος, της ΟΡΜΑ, της ΔΕΑ κ.λ.π.

Πηγή: redtopia.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση