Ο Λιγνάδης είχε εκδιωχθεί από δραματική σχολή γιατί έκανε συζητήσεις περί σεξουαλικών εμπειριών σε σπουδαστές

Ο Λιγνάδης είχε εκδιωχθεί από δραματική σχολή γιατί έκανε συζητήσεις περί σεξουαλικών εμπειριών σε σπουδαστές

Ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα σε βάρος του σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ηθοποιών, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα είχε – προ χρόνων – απολυθεί από τη θεατρική σχολή στην οποία δίδασκε, έπειτα από καταγγελίες μαθητών ότι μεταξύ των όσων δίδασκε ο καθηγητής Λιγνάδης, προέβαινε σε ανάρμοστες συζητήσεις περί σεξουαλικών αναζητήσεων και εμπειριών.

Η επικαιρότητα εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του παραιτηθέντα καλλιτεχνικού διευθυντή και σκηνοθέτη του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Σειρά καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση, έχουν βάλει στο κάδρο τον ίδιο, με τα θύματα να ανασύρουν μνήμες για βιασμούς, παρενοχλήσεις και ανάρμοστες συμπεριφορές από πλευράς του Δ. Λιγνάδη. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», η ανάρμοστη συμπεριφορά του, του είχε κοστίσει στο παρελθόν και μία δουλειά, εκείνη του καθηγητή, στη δραματική σχολή Ίασμος.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη δραματική σχολή που είχε ιδρύσει πριν 36 χρόνια ο άνθρωπος του θεάτρου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, βρέθηκε να διδάσκει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Τόσο ο γιός του ιδιοκτήτη της σχολής Γιώργος Αμούτζας, όσο και η ηθοποιός απόφοιτος της σχολής, Άρτεμις Αστεριάδη, περιέγραψαν ότι κατά την περίοδο 2015-2016 και ειδικότερα στο πρώτο εξάμηνο, όταν και ο Δ. Λιγνάδης δίδασκε αρχαίο δράμα, με τα μαθήματα να παρακολουθούν 25-30 σπουδαστές.

Ωστόσο πέραν των θεωρητικών και τεχνικών αναζητήσεων στις οποίες ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου προέτρεπε τους μαθητές του, προέβαινε και σε ανάρμοστες συζητήσεις αναφορικά με σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες, πράγμα το οποίο θορύβησε τους σπουδαστές οι οποίοι και απευθύνθηκαν δια αντιπροσωπεία τους στον διευθυντή της δραματικής σχολής Σταύρο Αμούτζα-Δελλή, με αποτέλεσμα η διοίκηση της σχολής να αναγκαστεί να τον εκδιώξει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, δεν ήταν ο μόνος που είχε εκδιωχθεί για αντίστοιχες συμπεριφορές από τη σχολή.

Η σχολή απαντώντας στα δημοσιεύματα, επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Όπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει».

Επίσης σημειώνεται πως «ένα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους. Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος. Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: “Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο”», αναφέρει η δραματική σχολή Ίασμος, μεταξύ άλλων.

 

 

Πηγή: thepressproject.gr

50

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση