Δημήτρης Κουφοντίνας: Τι επιδιώκει με το αίτημα διακοπής της ποινής του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Τι επιδιώκει με το αίτημα διακοπής της ποινής του

Σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Πρωτοδικών Λαμίας για το αίτημα διακοπής της εκτέλεσης της ποινής του Δημ. Κουφοντίνα. Τί επιδιώκει η πλευρά του απεργού πείνας.

Έτοιμοι να υποστηρίξουν την αίτηση τους για διακοπή της εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα για λόγους υγείας, είναι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του, Ιωάννα Κούρτοβικ και Θ. Σοφός, οι οποίοι σήμερα θα παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Συμβουλίου Πρωτοδικών της Λαμίας.

Οι δύο νομικοί πρόκειται να τοποθετηθούν στο δικαστικό συμβούλιο, εξηγώντας με την απαραίτητη τεκμηρίωση για ποιους λόγους ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην 17Ν θα πρέπει να σταματήσει να εκτίει την ποινή του. “Έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο νόμος, η Πολιτεία κινείται με πολεμική διάθεση απέναντι στον άνθρωπο και σε μένα. Είναι απίστευτο το τι έχει γίνει», δήλωσε χθες η Ιωάννα Κούρτοβικ, σε τηλεοπτική εκπομπή, προσθέτοντας: «Τις τελευταίες μέρας μας υποδεικνύουν να ακολουθήσουμε μία διαδικασία που ξεφεύγει από τα όρια του νόμου».

Παράλληλα, η πλευρά του επί 57 ημέρες απεργού πείνας έχει επίσης προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη ζητώντας την ανάκληση της απόφασης της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, με την οποία κρίθηκε η μεταγωγή του Δημ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Και αυτό το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει το Συμβούλιο Πρωτοδικών της Λαμίας. Όπως ανέφερε η δικηγόρος του Δημ Κουφοντίνα σχετικά: “Να πάρει πίσω η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που παραβίασε το νόμο, την απόφασή της και να εφαρμόσει το νόμο και να τον φέρει στον Κορυδαλλό, αν προλαβαίνει».

Τι επιδιώκει η πλευρά Κουφοντίνα

Σύμφωνα με το άρθρο 557 του Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, “αν εκείνος που εκτίει την ποινή νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σύμφωνα με τις διατάξεις για τη νοσηλεία των κρατουμένων και αν εξαιτίας βαριάς νόσου βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, ώστε η συνέχιση της νοσηλείας του σε οποιοδήποτε τέτοιο νοσοκομείο να μην μπορεί να αποτρέψει ανήκεστη βλάβη της υγείας του ή κίνδυνο της ζωής του, μπορεί, αν η αποτροπή είναι δυνατή με νοσηλεία του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα που κατονομάζεται ειδικά, να ζητήσει να εισαχθεί σε αυτό για να συνεχίσει με δικές του δαπάνες τη νοσηλεία του”. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, η απόφαση πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ για την έκδοση της να πρέπει να ληφθεί:

  • η γνώμη δύο ιατροδικαστών, ή, αν δεν υπάρχουν, δύο γιατρών υπαλλήλων του Δημοσίου σχετικά με την ανάγκη να εισαχθεί ο κρατούμενος στο νοσηλευτικό ίδρυμα που προτείνεται από αυτόν,
  • γνώμη του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο αιτών και
  • δήλωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που υποδεικνύεται από τον αιτούντα ότι μπορεί αυτό να αναλάβει τη νοσηλεία του.

Τέλος, από το ίδιο άρθρο ορίζεται ότι αν το δικαστήριο δεχτεί την αίτηση, τότε διατάσσει να διακοπεί έως πέντε μήνες η εκτέλεση της ποινής. “Ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου ή του εισαγγελέα, που υποβάλλεται πριν από τη λήξη του πενταμήνου, το ίδιο δικαστήριο μπορεί κάθε φορά να παρατείνει τον παραπάνω χρόνο ως πέντε μήνες, αν η ανάγκη διακοπής εξακολουθεί να υπάρχει. Η διακοπή διατάσσεται με τον όρο της συνεχούς παραμονής και νοσηλείας του καταδίκου στο νοσηλευτικό ίδρυμα που έχει οριστεί. Για την εξασφάλισή της μπορεί το δικαστήριο να επιβάλλει και οποιονδήποτε άλλον όρο” σημειώνεται.

Πηγή: news247.gr

459

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση