Σκοταδισμός: Το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης επιστρέφει στην Κόνιτσα

Σκοταδισμός: Το άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης επιστρέφει στην Κόνιτσα

Ένα απολίθωμα του θεσμού της βασιλείας και κατάλοιπο της εμφυλιοπολεμικής ιστορίας, ένα άγαλμα για την Βασίλισσα Φρειδερίκη είναι κοντά σε μια ξαφνική επανεμφάνιση σε κεντρική πλατεία της Κόνιτσας.

Μια μάλλον τρομακτική σύνδεση με το παρελθόν του εμφυλίου πολέμου έκανε ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Ήπειρος TV1. Σύμφωνα με το epiruspost, αποκάλυψε πως έχει ως άμεσο στόχο την εκ νέου τοποθέτηση αγάλματος της Βασίλισσας Φρειδερίκης σε κεντρική πλατεία της περιοχής.

Ο Δήμαρχος, επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό της αποφάσης του, επικαλέστηκε ως παράδειγμα τους Μπολσεβίκους που δεν κατέστρεψαν –κατά τον ίδιο- κανένα άγαλμα στην Ρωσία αλλά και τα κρεματόρια της Γερμανίας που σήμερα έχουν μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό! Μεταξύ άλλων υπογράμισε πως: «θα πρέπει να αναδείξουμε ότι έχει σχέση με την ιστορία μας… Θα πρέπει να τελειώνουν τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «έχουμε το άγαλμα της βασιλίσσης Φρειδερίκης, ένα ιστορικό άγαλμα για την τοποθέτηση του οποίου υπάρχουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κανένας δεν μιλάει για αυτό!»

Το επίμαχο άγαλμα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε κεντρική πλατεία της Κόνιτσας στις 7 Ιανουαρίου 1948, για να τιμήσει την επίσκεψη της Βασίλισσας στην πόλη, μια ημέρα μετά τη λήξη των συγκρούσεων του εμφυλίου πολέμου. Το άγαλμα αποσύρθηκε από την πλατεία και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε αποθηκευτικό χώρο. Οι συζητήσεις για την εκ νέου τοποθέτηση του σε δημόσιο χώρο έχουν ξεκινήσει από το 2012, χωρίς να έχει επέλθει κάποια συμφωνία.

 

 

Πηγή: news247.gr

64

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση