ΗΠΑ: 13χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού

ΗΠΑ: 13χρονος νεκρός από σφαίρα αστυνομικού

Ένα παιδί 13 ετών, ο Άνταμ Τολέντο σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού, στις 29 Μαρτίου στο Σικάγο. Σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, το παιδί ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Αστυνομικοί άρχισαν να τον καταδιώκουν, μαζί με έναν νεαρό άνδρα. διότι είχαν ειδοποιηθεί πως στην περιοχή ακούστηκαν πυρά, πάντα κατά την αστυνομία.


«Τραγωδίες όπως αυτή υπογραμμίζουν πόσο επείγον είναι να αναμορφωθεί η πολιτική του CPD για τις καταδιώξεις από μέλη του πεζή – όχι αύριο, τώρα», τόνισε η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα.

Καθώς στις ΗΠΑ τίθεται πλέον πιεστικά το ζήτημα της αστυνομικής βίας, το συμβάν επανέφερε στο επίκεντρο της προσοχής τις εκκλήσεις να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που δρουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Η αστυνομία στο Σικάγο μπήκε στο μικροσκόπιο από το 2014, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε μαύρο έφηβο. Καταδικάστηκε αργότερα για ανθρωποκτονία.

Βίντεο εκείνου του συμβάντος ώθησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διενεργήσει έρευνα, που κατέληξε στα συμπεράσματα πως η αστυνομία στο Σικάγο παραβίαζε συστηματικά τα αστικά και ατομικά δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιούσε δυσανάλογη βία και έκανε ρατσιστικές διακρίσεις. Δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί βίντεο από το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας.

Υπηρεσία αρμόδια για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της αστυνομίας (Civilian Office of Police Accountability, COPA), τόνισε ότι είναι υποχρεωμένη να δώσει στη δημοσιότητα τα πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός μέσα σε 60 ημέρες. Τόνισε πως τα πλάνα την έχουν «θορυβήσει».

Η Λόρι Λάιτφουτ δεσμεύτηκε εξάλλου να διαπιστώσει πώς ακριβώς ο έφηβος βρέθηκε να οπλοφορεί. Τόνισε πως έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιήσει DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλες τεχνικές για να εξακριβωθεί ποιος του έδωσε το πιστόλι.


 

 

 

Πηγή: tvxs.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση