Δικαίωση για το ΚΕΘΕΑ: Αποσύρθηκε το προσχέδιο νόμου

Δικαίωση για το ΚΕΘΕΑ: Αποσύρθηκε το προσχέδιο νόμου

Το Υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο νόμου που θα έβαζε «ταφόπλακα» στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ – Διορία δύο μηνών στους εργαζόμενους για να καταθέσουν τις προτάσεις τους

Το Υπουργείο Υγείας απέσυρε το προσχέδιο νόμου που θα έφερνε ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), μετά από τις αντιδράσεις εργαζομένων, μελών θεραπευτικών κοινοτήτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ βρέθηκε στο μάτι του «κυκλώνα», όταν το 2019 η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) κατάργησε το αυτοδιοίκητο του οργανισμού.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν εκλέγεται πλέον από το προσωπικό του φορέα, τα άτομα που προχωρούν σε θεραπείες απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, όπως γινόταν πριν την ΠΝΠ. Την απόφαση για τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη διοίκηση του φορέα τη λαμβάνει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι, οι παλαιότερες διοικήσεις, αλλά και τα άτομα που αξιοποιούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να μπορέσουν να διατηρήσουν το θεραπευτικό μοντέλο, αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα του οργανισμού.

Στο προσχέδιο δεν υπήρχε η λέξη απεξάρτηση

Ο επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και ψυχίατρος, Γιώργος Μπαρδάνης, είχε δηλώσει ότι «στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί για το ΚΕΘΕΑ, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αποδεκτό, δεν υπάρχει καν η λέξη απεξάρτηση στους σκοπούς του. Αλλά, υπάρχει σαφέστατα και δυο και τρεις φορές η μείωση της βλάβης. Κάτι που αλλάζει όλο τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και των θεραπευτικών κοινοτήτων».

«Δηλαδή, θα υπάρχει θεραπευτική κοινότητα χωρίς την έννοια της απεξάρτησης, χωρίς την έννοια “καμία ουσία”. Οι υποκατάστατες ουσίες, είτε οι εξαρτησιογόνες ουσίες, είτε οποιαδήποτε άλλη ουσία δεν νοείται μέσα σε μία θεραπευτική κοινότητα όπως το ΚΕΘΕΑ και άλλες θεραπευτικές κοινότητες εδώ και στην Αμερική και αλλού στον κόσμο» είχε πει.

Διορία για τις προτάσεις των εργαζομένων

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη και τεκμηρίωσε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί το σχέδιο νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε και μετά από συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ζητηθεί από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο μέσα σε δύο μήνες τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ:

«Το Προσχέδιο γραφειοκρατικής μετάλλαξης και ουσιαστικής διάλυσης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο κατέθεσε επιτροπή που όρισε το διορισμένο από την κυβέρνηση Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, προξένησε τέτοιας έκτασης αντιδράσεις που δεν την περίμεναν οι εμπνευστές του αλλά –ομολογούμε– ούτε εμείς οι ίδιοι. Όσοι υπήρξαν μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων, οι οικογένειές τους, όσοι διετέλεσαν εθελοντές ή μέλη προηγούμενων διοικήσεων, συλλογικότητες, κόμματα και δήμοι στήριξαν την προσπάθειά μας.

Κυρίως όμως είναι οι χιλιάδες πολίτες που πήραν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση, ξεπερνώντας το δικό μας μπόι, με την απλή φράση «Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ». Θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε όλους έναν προς έναν και μία προς μία. Είναι τα χέρια όλης της κοινωνίας που έγιναν αγκαλιά για να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης της χώρας

Το Προσχέδιο της διοίκησης είναι σήμερα παρελθόν. Απορρίφθηκε από τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, αλλά κυρίως από την κοινωνία. Δεν υφίσταται πλέον ως προσχέδιο νόμου αλλά υποβαθμίστηκε σε εσωτερικό κείμενο, αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για την επιτροπή που το συνέταξε.

Την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων συναντήθηκαν με την υφυπουργό Υγείας κ. Ζωή Ράπτη. Στη συνάντηση αυτή, εξηγήθηκε τεκμηριωμένα στην πολιτική ηγεσία γιατί το Προσχέδιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιουδήποτε διαλόγου. Ως κατάληξη, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Υγείας, ζητήθηκε από το Σύλλογο Εργαζομένων να καταθέσει στο υπουργείο, με ορίζοντα περίπου δύο μηνών, τις δικές του προτάσεις για τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.

Ο Σύλλογός μας αποδέχεται αυτή την ευθύνη. Όλο το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για μας μια ευκαιρία ουσιαστικού και δημοκρατικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς και κλειστές πόρτες, ώστε να διαμορφωθούν οι δικές μας προτάσεις, με τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον και προς την ελληνική κοινωνία.

Από την αρχή άλλωστε ο Σύλλογος Εργαζομένων, κινήθηκε μακριά από συντεχνιακές λογικές, στο πνεύμα ότι το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει ούτε στη διορισμένη Διοίκησή του, αλλά ούτε σε εμάς που εργαζόμαστε σε αυτό. Ανήκει σε όλους όσοι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του, σε ολόκληρη την πολλαπλά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Αυτή έχει ανάγκη το ΚΕΘΕΑ και αυτή μπορεί να το κρατήσει τελικά ζωντανό!

Το αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν εποικοδομητική βάση για έναν διάλογο για την ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ ή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, θα αποδειχθεί έμπρακτα το επόμενο διάστημα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα αποτελέσματα του όποιου διαλόγου διεξαχθεί τους επόμενους μήνες θα τεθούν υπό την τελική κρίση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ. Του οργάνου το οποίο προσπάθησε να απαξιώσει πλήρως το Προσχέδιο, παρόλο που και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα ενισχυθεί στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου».

Πηγή: alfavita.gr

 

142

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση