Η ΝΔ αφαιρεί τη συναίνεση από τον ορισμό του βιασμού και χτυπά ξανά τα γυναικεία δικαιώματα

Η ΝΔ αφαιρεί τη συναίνεση από τον ορισμό του βιασμού και χτυπά ξανά τα γυναικεία δικαιώματα

Απαλείφουν της έννοια της συναίνεσης από τον ποινικό ορισμό του βιασμού, χτυπώντας ακόμη μία φορά τα γυναικεία δικαιώματα.


Το 2019, μετά από σφοδρές αντιδράσεις και αγώνες ετών, το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα νίκησε. Κατάφερε να ορίζεται ποινικά ο βιασμός, ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι συναίνεση. Με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα εντάχθηκε στο νόμο περί βιασμού η έννοια της “συναίνεσης”, ως προαπαιτούμενο για την καταδίκη και την κάθειρξη των εν λόγω εγκλημάτων, κι έτσι επιτέλους, το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά το κατάπτυστο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια που αφήνει απροστάτευτα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αποφάσισε να χτυπήσει εκ νέου τα δικαιώματα γυναικών και θηλυκοτήτων, επιβεβαιώνοντας τις βαθιές ρίζες της παράταξής της με τη συντήρηση και την πατριαρχία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikastiko.gr, η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα που ορίστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κων/νο Τσιάρα, εισηγείται την απάλειψη της έννοιας της συναίνεσης από τον ποινικό ορισμό του βιασμού.

Προτείνει δε, τη μετατροπή της έκφρασης “συναίνεση” σε “άσκηση βίας”, αφήνοντας απροστάτευτα χιλιάδες θύματα βιασμών και παρενοχλήσεων, που βιάστηκαν αλλά μπορεί να μην κουβαλούν πάνω τους σημάδια σωματικής βίας. Παράλληλα, όσο θα υπάρχουν έμφυλα καθορισμένες σχέσεις εξουσίας η άσκηση σωματικής βίας δεν είναι πάντα απαραίτητη να διαπραχθεί ένας βιασμός. Υπάρχει η ψυχολογική χειραγώγηση, η εκμετάλλευση, η οικονομική εξάρτηση.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη συναίνεσης ήταν εκείνη που έφερε το ελληνικό #MeToo, αφού θάρρος και κουράγιο σε πολλά θύματα να καταγγέλλουν παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στο σχολείο, τη δουλειά, το Πανεπιστήμιο, το δρόμο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή παρακολούθησης του Κώδικα που ορίστηκε με απόφαση του Κώστα Τσιάρα υπό τον καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, φέρεται να προτείνει τις εξής παρεμβάσεις για τα αδικήματα βιασμού, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Αδικήματα βιασμού


Η πρόταση επιχειρεί επίσης να απαλείψει τον όρο “χωρίς τη συναίνεση του θύματος” για τις περιπτώσεις (άρθρο 336 παρ. 4 ΠΚ) εξαναγκασμού σε σεξουαλική πράξη , καθώς κρίθηκε πως είναι δύσκολο να αποδεχτεί σε δικαστήριο: “ Αν η τέλεση της γενετήσιας πράξης έγινε με βία ή απειλή άλλης, πλην εκείνης της παρ. 1, μορφής τιμωρείται με κάθειρξη έως οκτώ έτη”, είναι η νέα προτεινόμενη διάταξη.

Εάν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ, τότε για ακόμη μία φορά η χώρα μας που δήθεν καταγγέλλει για οπισθοδρόμηση την Τουρκία, θα έχει πλήξει πολύ σοβαρά το γυναικείο κίνημα, το οποίο δεν αναμένεται να αφήσει ούτε αυτήν την επίθεση αναπάντητη.


 

Πηγή: rosa.gr μέσω tomov.gr

54

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση