Με κλειστές πόρτες η δίκη των 4 της Μόριας, ενστάσεις από τους δικηγόρους τους

Με κλειστές πόρτες η δίκη των 4 της Μόριας, ενστάσεις από τους δικηγόρους τους

Αρνητική αίσθηση προκαλεί η άρνηση του προέδρου της δίκης, που ξεκίνησε σήμερα στη Χίου για τη φωτιά στο στρατόπεδο της Μόριας, σε τέσσερις Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, σε δύο διεθνείς παρατηρητές από την Ελβετία και την Ισπανία, αλλά και σε μία δικηγόρο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να παρευρίσκονται στο ακροατήριο.

Επικαλούμενος την τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ο πρόεδρος επέτρεψε μόνο σε 15 άτομα να βρίσκονται στην αίθουσα με αποτέλεσμα η δίκη να διεξάγεται, χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη, και να παραβιάζεται η αρχή της δημοσιότητας για την οποία υπάρχει δεδικασμένο, την ώρα μάλιστα που μέσα παραμένει μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Ακολούθησαν ενστάσεις από τους δικηγόρους των τεσσάρων εκ των έξι κατηγορουμένων προσφύγων που δικάζονται σήμερα. Στην πρώτη επικαλούνται τη μη καταλληλότητα του δικαστηρίου σημειώνοντας πως πρόκειται για εφήβους και θα έπρεπε να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων.

Η δεύτερη ένσταση αφορά τη γλώσσα του δικογράφου που επιδόθηκε στην ελληνική, την οποία δεν καταλαβαίνουν οι κατηγορούμενοι, και η τρίτη την απουσία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας. Πρόκειται για Αφγανό πρόσφυγα από αντίπαλη φυλή, που κατονόμασε τους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους και την επόμενη μέρα της επιβαρυντικής για εκείνους κατάθεσης, πήρε άσυλο κι έφυγε για την Αθήνα.

Από τότε παραμένει άφαντος, καθώς δεν εμφανίστηκε ούτε στη δίκη των δύο άλλων ανήλικων προσφύγων, οι οποίοι καταδικάστηκαν τον Μάρτιο σε ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο διέκοψε για να εξετάσει την πρώτη ένσταση, ενώ έξω από το κτίριο παραμένουν εκπρόσωποι του Legal Centre, που έχει αναλάβει τη νομική υποστήριξη των κατηγορουμένων, και αλληλέγγυοι, που επικρίνουν το γεγονός ότι τα επτά άτομα αναγκάστηκαν να βγουν από τη δικαστική αίθουσα από όπου θα μπορούσε να αποχωρήσει ο ανάλογος αριθμός αστυνομικών.

Κοινό κάλεσμα έχουν απευθύνει 70 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικές ομάδες, που τονίζουν ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου του 2020 κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό και οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε νέα, ακατάλληλη, δομή στο λόφο του Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Πηγή: efsyn.gr

67

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση