#StopPushbacks: Πανελλαδική Καμπάνια για να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις

#StopPushbacks: Πανελλαδική Καμπάνια για να σταματήσουν οι παράνομες επαναπροωθήσεις

του Θανάση Κούρκουλα

Έφτασαν με βάρκες σε κάποια παραλία ελληνικού νησιού του Ανατολικού Αιγαίου. Περπάτησαν προς το εσωτερικό του νησιού, ζητώντας τρόφιμα και νερό από κατοίκους του νησιού. Πολλές δεκάδες άνθρωποι τους είδαν και τους μίλησαν. Κάποια στιγμή ήρθαν αυτοκίνητα της αστυνομίας και τους πήραν. Και στη συνέχεια …εξαφανίστηκαν. Το Λιμενικό επισήμως δεν διέσωσε κανέναν. Η Αστυνομία επισήμως δεν ξέρει τίποτα και δεν έχει καταγράψει καμία νέα άφιξη πρόσφυγα. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη τραγική ιστορία προσφύγων και προσφυγισσών που καταφέρνουν να πατήσουν το πόδι τους στο έδαφος ελληνικού νησιού και στη συνέχεια γίνονται θύματα εγκληματικών παράνομων επαναπροωθήσεων των ελληνικών αρχών. Επιβιβάζονται σε φουσκωτές σχεδίες από τις ελληνικές αρχές και ρυμουλκούνται μεσοπέλαγα στα διεθνή ύδατα, όπου εγκαταλείπονται στο έλεος της θάλασσας, της πείνας και της δίψας.


Άνθρωποι που εξαφανίζονται


Το τελευταίο τέτοιου είδους περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν στην Χίο στις 4 Ιούλη οπότε το τοπικό site astraparis.gr σε ανάρτησή του καταγράφει: «Σε θρίλερ εξελίσσεται η τύχη 16 προσφύγων και μεταναστών από Κογκό, Γουινέα και Γκάμπια, που φέρεται να αποβιβάσθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Νενήτων Χίου, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 4 Ιουλίου 2021. Στην βάρκα, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέβαιναν συνολικά 20 άτομα και μετά την αποβίβασή τους οι 16 φέρεται να εντοπίσθηκαν από την αστυνομία και το λιμενικό και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία. Περί τις 6.30 – 7 το πρωί αυτόπτες μάρτυρες είδαν την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών άγνωστου αριθμού, με κλούβα και με την συνοδεία αυτοκινήτων του λιμεναρχείου Χίου και της αστυνομίας. Από την πλευρά της αστυνομίας παρέχεται επισήμως η πληροφορία ότι ουδεμία συμμετοχή είχαν σε επιχείρηση εντοπισμού ή και μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών και παρέπεμπαν στο λιμεναρχείο Χίου. Το Λιμεναρχείο Χίου με την σειρά του μας παρέπεμψε στο γραφείο τύπου του Λιμενικού Σώματος, από το οποίο μας δήλωσαν ότι δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό, σύμφωνα με την ενημέρωση που φέρεται να είχαν από το λιμεναρχείο Χίου». 

Το περιστατικό – δυστυχώς για τις αρχές – παίρνει δημοσιότητα και την επόμενη μέρα, το Λιμενικό Σώμα αρχίζει να ανασκευάζει. Την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 παρέχει μια κάποια ενημέρωση, με πρώτο ότι ήδη στην δομή καραντίνας στην Λευκωνιά βρίσκονται από την Κυριακή συνολικά οκτώ άτομα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τύχη των υπολοίπων μέχρι του συνολικού αριθμού των 20 που επέβαιναν στην ίδια βάρκα και αποβιβάσθηκαν στην παραλία των Νενήτων, η απάντηση του ο λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση ήταν ότι δεν βρέθηκαν άλλοι. Η αναζήτηση των άλλων 12 εξαφανισμένων προσφύγων συνεχίζεται. Ανάμεσά τους αφρικανή γυναίκα μαζί με βρέφος μηνών, που εμφανίζεται σε φωτογραφίες μαζί με την υπόλοιπη ομάδα κατά την άφιξή της στο νησί.

18.000 επαναπροωθήσεις


Προκειται μόνο για ένα από τα εκατοντάδες πλήρως αποδεδειγμένα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων που καταγγέλλονται τα τελευταία χρόνια από αντιρατσιστικές οργανώσεις, οργανώσεις δικαιωμάτων, ΜΜΕ και εργαζόμενους σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν ξέρει και δεν είδε, τα ίδια τα στοιχεία των ελληνικών αρχών αποκαλύπτουν τις επαναπροωθήσεις χιλιάδων ανθρώπων από το Ελληνικό Λιμενικό στην Τουρκία το 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν πέντε οργανώσεις σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα ελληνικά νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις, παρόλο που διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό στο Αιγαίο το 2020. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, το Λιμενικό διέσωσε 27.334 άτομα στο Αιγαίο το 2020, τα 13.692 σε ελληνικά θαλάσσια ύδατα. Αλλά ο συνολικός αριθμός των καταγραμμένων αφίξεων το 2020 στα νησιά ήταν μόνο 9.687, αριθμός που περιλαμβάνει τόσο διασωθέντες όσο και άτομα που έφτασαν μόνα τους, χωρίς να προηγηθεί επιχείρηση διάσωσης. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις. Από όσους διασώθηκαν, σύμφωνα με το Λιμενικό, σε διεθνή ύδατα, περισσότεροι από 18.000, περίπου δυο στους τρεις, δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις!

#StopPushbacks


Επειδή μόνο η ενεργοποίηση της κοινωνίας μπορεί να σταματήσει το έγκλημα στον Έβρο και στο Αιγαίο, συγκροτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η πανελλαδική πρωτοβουλία «Stop Pushbacks» από συλλογικότητες και ακτιβιστές/ακτιβίστριες στη Χίο, την Σάμο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η καμπάνια έχει δημιουργήσει blog, έχει φτιάξει video που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεσκεπάζουν τα ψέμματα κυβερνητικών παραγόντων και αρμόδιων αρχών, ενώ έχει προχωρήσει ήδη στα τέλη Ιούνη σε εβδομάδα κινητοποιήσεων και δράσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο αντιρατσιστικών οργανώσεων  της Αθήνας που στηρίζουν την καμπάνια, «Ξέρουμε καλά ότι οι πολιτικές των πρόθυμων ελληνικών κυβερνήσεων δεν “αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας” στην Ευρώπη, αλλά την υποβαθμίζουν στην κατηγορία χωρών οι οποίες αναλαμβάνουν τη “βρώμικη” δουλειά του εγκλωβισμού και της απώθησης των προσφύγων, κατ’ ανάθεση των κυβερνήσεων των ισχυρών χωρών της ΕΕ. Η “πολιτισμένη Ευρώπη” μπορεί έτσι κατά περίπτωση να συγχαίρει ή να φρίττει και να καταγγέλλει την Ελλάδα για το αίσχος της Μόριας και την αγριότητα των push back. Είναι όμως η δίκη μας κοινωνία αυτή στην οποία δημιουργούνται ζώνες εξαίρεσης και πληθυσμοί χωρίς δικαιώματα, όπου κανονικοποιείται και μονιμοποιείται ο μαζικός εγκλεισμός προσφύγων σε στρατόπεδα, όπου κρατικοί υπάλληλοι και σώματα ασφαλείας δρουν εκτός και ενάντια σε κάθε δημοκρατικό πλαίσιο, κανόνες και έλεγχο. Ξέρουμε ότι τέτοιες πολιτικές “έκτακτης ανάγκης” και αυτονομημένοι κρατικοί μηχανισμοί ποτέ δεν περιορίζονται στους κολασμένους των κολασμένων – αργά ή γρήγορα στρέφονται ενάντια και σε άλλες κοινωνικές ομάδες και, τελικά, ενάντια σε όλη την κοινωνία».


Η δράση της καμπάνιας StopPushbacks θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί. Μέχρι να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση που κάνει πρόθυμα τη βρώμικη δουλειά, όσο και η ΕΕ που της έχει παραχωρήσει το ρόλο του μαντρόσκυλου των προσφύγων, να σταματήσουν το έγκλημα.

90

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση