Ζητά άμεση μεταφορά 3 προσφύγων από Λέσβο

Ζητά άμεση μεταφορά 3 προσφύγων από Λέσβο

Δημήτρης Αγγελίδης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων τριών προσφύγων με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι δύο παιδιά, και ζητά από την κυβέρνηση να τα μεταφέρει άμεσα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Καρά Τεπέ της Λέσβου στην ενδοχώρα, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.


Οπως επισημαίνει η οργάνωση Fenix Humanitarian Legal Aid, που εκπροσώπησε νομικά τους τρεις πρόσφυγες, έχει γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού τους από τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι ελληνικές αρχές επιμένουν να τους κρατούν στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ, σε συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Πρόκειται για τον Α.Α., θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του, και δύο μικρά παιδιά πρόσφυγες πολέμου, τη Μ.Α., 5 ετών, και τον Μ.Ν.Α., δέκα ετών. Εφτασαν στη Λέσβο στις αρχές Ιανουαρίου του 2020 και παραμένουν εγκλωβισμένοι αρχικά στη Μόρια και στη συνέχεια στο Καρά Τεπέ.

Ο Α.Α. πάσχει από ατονία της ουροδόχου κύστης και πρέπει να κάνει καθετηριασμό μέσα στο ΚΥΤ, όπου είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης, λόγω των συνθηκών υγιεινής. Η Μ.Α. αντιμετωπίζει πολλαπλές γνωστικές και αναπτυξιακές δυσκολίες, περιορισμούς στην κινητικότητα και ακράτεια, ενώ εκδήλωσε επιλεκτική αλαλία μετά τη σοκαριστική εμπειρία της πυρκαγιάς στη Μόρια. Ο Μ.Ν.Α. δεν μπορεί να περπατήσει και πάσχει από ακράτεια.

Το Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης τους παρέπεμψε σε νοσοκομεία της Αθήνας.

«Η παρέμβαση του ΕΔΔΑ δεν θα πρέπει να απαιτείται προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει του εθνικού και του διεθνούς δικαίου», σημειώνει η Fenix. Και υπογραμμίζει ότι πολλοί πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στο ΚΥΤ, χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειάζονται και δικαιούνται.


Πηγή: efsyn.gr

41

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση