«Κληρώνουν» τα εκατομμύρια για τις νέες προσφυγικές δομές

«Κληρώνουν» τα εκατομμύρια για τις νέες προσφυγικές δομές

Γιώργος Παγούδης

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βιάζεται να διαθέσει τον πακτωλό χρημάτων για τις γιγάντιες δομές-φυλακές σε Λέσβο, Χίο και Εβρο και αγνοεί ακόμα και τις τυπικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού, με εμφανές το ενδεχόμενο ακύρωσης της όλης διαδικασίας, καθώς εκκρεμεί προσφυγή στο ΣτΕ.


Ούτε τα προσχήματα πλέον δεν κρατούν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Στη βιασύνη τους να διαθέσουν τα 176.576.000 ευρώ για τις νέες γιγάντιες δομές σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Εβρου, αγνοούν μέχρι και τις τυπικές προθεσμίες του διαγωνισμού, καθώς και το ενδεχόμενο ακύρωσης όλης της διαδικασίας, αφού εξακολουθεί να εκκρεμεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον των όρων του διαγωνισμού, η οποία πρόκειται να εκδικαστεί εντός των ημερών.

Και είναι βέβαιο ότι, αν δικαιωθεί η ΕΚΤΕΡ που έχει προσφύγει και η οποία αποκλείστηκε σε προηγούμενη φάση, τότε όλα ακυρώνονται και ο διαγωνισμός επιστρέφει στο σημείο μηδέν. Στο μεταξύ μόλις την επομένη της επικύρωσης της δεύτερης φάσης με την πρόκριση των τριών εταιρειών στην τρίτη και τελική φάση της διαδικασίας (Ιντρακόμ-Ιντρακάτ, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ) το υπουργείο έσπευσε να αποστείλει και την επίσημη πρόσκληση στις τρεις προκριθείσες εταιρείες, χωρίς να περιμένει το δεκαήμερο που έθεταν οι ίδιοι οι όροι του διαγωνισμού ως χρονικό όριο για την κατάθεση κάποιας ένστασης.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός των 176.576.000 ευρώ προβλέπει την κατανομή του ποσού για έργα: στη Λέσβο 94.207.793,64 ευρώ, στη Χίο 58.990.338,06 ευρώ και στο Φυλάκιο Εβρου 23.377.868,30 ευρώ. Ο διαγωνισμός για την τελική επιλογή του αναδόχου προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν συμπληρώνεται η προθεσμία για την κατάθεση των τελικών προσφορών και θα απομένουν η αποσφράγισή τους και η ανάθεση των έργων στις τρεις δομές.

Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της δημοτικής παράταξης μειοψηφίας στον Δήμο Χίου της «Χιακής Συμπολιτείας», η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο κόστος της δομής-φυλακής στο νησί που ξεπερνά τα 59.000.000 ευρώ.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μηταράκης, έχοντας ανακαλύψει την κότα με τα χρυσά αυγά, νομίζουν ότι θα προχωρήσουν ακάθεκτοι σιγάζοντας τις δίκαιες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και «λαδώνοντας» τα γρανάζια της τοπικής οικονομίας (με τη μερίδα του λέοντος στις μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες των Αθηνών, φυσικά)», αναφέρει.

Και αφού ακόμα μία φορά δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της σε αυτή την προοπτική εγκλωβισμού των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας σε τέτοιου είδους έργα, τονίζει και τα εξής: «Ομως μετά τα αστρονομικά ποσά που επίσημα αναφέρονται δεν έχουμε παρά να αναρωτηθούμε. 59 εκατομμύρια για μια φυλακή-ντροπή για το νησί; Την ίδια στιγμή που το αποκαλούμενο αναπτυξιακό έργο του αεροδρομίου κοστίζει 23,5 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή που για την ολοκλήρωση του πολύπαθου Φράγματος Κόρης Γεφύρι αναζητείται εναγωνίως 1,5 εκατομμύριο ευρώ περίπου.

Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ. Τα συμπεράσματα καλείται να τα βγάλει η κοινωνία μας. Εμείς θα καταφύγουμε στο παλιό ελληνικό σινεμά: «Είναι πολλά τα λεφτά… Νότη!»».


Πηγή: efsyn.gr

27

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση