Τί ξέρουμε και τί δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον φόνο του Ζακ

Τί ξέρουμε και τί δεν ξέρουμε μέχρι σήμερα για τον φόνο του Ζακ

Από τη δικογραφία λείπουν, ακόμα και αυτή τη στιγμή, κρίσιμα στοιχεία που η ύπαρξή τους αποδεικνύεται από τον συνδυασμό των υπολοίπων.


Η αρχική αφήγηση της «απόπειρας ληστείας», του «επιθετικού αμόκ» και του «αυτοτραυματισμού» έχει διαλυθεί από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και διαβιβάστηκαν – με πρωτοφανή καθυστέρηση – στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, κατόπιν επιμονής της οικογένειας και φίλων του θύματος. Αυτό προκαλεί ερωτηματικά όσον αφορά στη σκοπιμότητα της καθυστέρησης αλλά και της αμέλειας συγκέντρωσης στοιχείων εκ μέρους των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Τοποθετώντας σε μια σειρά τα πραγματικά δεδομένα και όχι τις απόπειρες αφήγησης από τα ΜΜΕ, επιχειρούμε να δούμε ποια είναι τα στοιχεία που ακόμα λείπουν από την ανασύνθεση μιας πλήρους εικόνας για το τί συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Ο Ζακ εμφανίζεται στη διασταύρωση Γλάδστωνος και Πατησίων ζητώντας βοήθεια


Η τελευταία φορά που ο Ζακ μίλησε τηλεφωνικά με γνωστό του άτομο, ήταν στις 13:30 και ανέφερε ότι βρισκόταν στην «έξοδο της Ομόνοιας».

Το πρώτο μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται αφορά στο τί είχε συμβεί στη διαδρομή του Ζακ από την έξοδο του σταθμού μετρό της Ομόνοιας μέχρι τη διασταύρωση Βερανζέρου και Πατησίων;

Γύρω στις 14:30, ο Ζακ πέρασε τη διάβαση που βρίσκεται στη διασταύρωση Βερανζέρου και Πατησίων, φωνάζοντας «βοήθεια», όπως καταθέτει μάρτυρας:

[…] σε κτίριο που βρίσκεται Πατησίων και Βερανζέρου, στον 5ο όροφο […] Περίπου στις 14:30 ακούσαμε άνθρωπο να φωνάζει «βοήθεια» από τον δρόμο, ανοίξαμε τα παράθυρα και είδαμε έναν νεαρό, ο οποίος ήταν στο φανάρι ακριβώς στην Πατησίων και Βερανζέρου και πέρασε απέναντι. Φαινόταν ότι δεν ήταν καλά, φώναζε «βοήθεια» χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος, σίγουρα κάτι του συνέβαινε. […] έμεινε εκεί φωνάζοντας «βοήθεια», μετά αποφάσισε να διασχίσει την Πατησίων […] πάλι φωνάζοντας βοήθεια και τον χάσαμε στη διάβαση καθώς έστριψε στη Γλάδστωνος. Δεν φαινόταν επιθετικός, μου φάνηκε σαν άνθρωπος που έψαχνε να προστατευθεί. Δεν είδαμε κάποια εμφανή απειλή. […]

Κατόπιν εμφανίζεται στην κάμερα κλειστού κυκλώματος του καταστήματος που βρίσκεται στη γωνία Γλάδστωνος και Πατησίων.

https://www.youtube.com/watch?v=u0tjmPDnKl4

Όσα φαίνονται στο παραπάνω βίντεο, επιβεβαιώνουν και την σχετική κατάθεση άλλου μάρτυρα:

Μάρτυρας Α: Μεταξύ 14:20 και 14:40 είδα έναν άντρα (σ.σ. εννοεί τον Ζακ Κωστόπουλο) να φωνάζει έξω από το κατάστημα στο οποίο εργάζομαι. Τρία άτομα προσπαθούσαν να τον ηρεμήσουν. Ο ένας, μάλιστα, μπήκε στο μαγαζί και αγόρασε ένα νερό με σκοπό να του το προσφέρει και να τον βοηθήσει να ηρεμήσει […] Αρχικά ο άνδρας που φώναζε είχε πάει να μπει στο μαγαζί που δουλεύω. Τελικά δεν το έκανε και μπήκε στο κοσμηματοπωλείο.

Ο Ζακ εμποδίζεται να μπει στο κατάστημα από το άτομο με την κίτρινη μπλούζα. Μιλάνε για λίγο – με τον Ζακ να είναι εμφανώς ανήσυχος αλλά σε καμμία περίπτωση σε «αμόκ» – και μετά ο Ζακ πηγαίνει πιο μέσα στον πεζόδρομο της Γλάδστωνος, στην κατεύθυνση που βρίσκεται και το κοσμηματοπωλείο.

Τί οδήγησε στον εγκλωβισμό του Ζακ;


Το δεύτερο και μεγαλύτερο ερώτημα που προκύπτει σε όποιον εξετάζει την αλληλουχία των καταγραφών και των καταθέσεων, είναι τί συνέβη μπροστά στο κοσμηματοπωλείο πριν από το γνωστό βίντεο που δημοσιεύτηκε και αποτύπωσε την άγρια επίθεση στην οποία συμμετείχαν ο μεσίτης, ο κοσμηματοπώλης αλλά και κάποιοι άλλοι.

Το βίντεο αυτό, τράβηξε με το κινητό της μια παρευρισκόμενη στον όροφο του γωνιακού καταστήματος, η οποία, ενώ αρχικά πούλησε έναντι χρηματικού αντιτίμου το βίντεο σε ΜΜΕ όπως «Πρώτο Θέμα» και «ΣΚΑΪ», κατόπιν εκκλήσεων από τις νομικές παραστάτριες της οικογένειας του θύματος, αρνήθηκε να καταθέσει αλλά και να εισφέρει το πρωτότυπο βίντεο στον ανακριτή.

Ωστόσο, στον ανακριτή διαβιβάστηκε και άλλο υλικό από τις κάμερες του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικο το οποίο εξασφαλίσαμε στο omniatv και, με βάση αυτό, είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε ότι ανάμεσα στο βίντεο του γωνιακού καταστήματος και στο βίντεο από το κινητό, μεσολαβούν σχεδόν δύο λεπτά (1 λεπτό και 53 δευτερόλεπτα).

 

Τα βίντεο συγχρονίστηκαν από εμάς, με βάση οπτικά στοιχεία (κινήσεις και θέσεις περαστικών) που ταυτίζονται.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο λεπτών, από τη στιγμή που ο Ζακ φαίνεται να φεύγει από την πόρτα του γωνιακού καταστήματος, μέχρι τη στιγμή που ξεκινά το βίντεο του κινητού, στις κάμερες του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού διακρίνονται τα εξής:

  • τρία άτομα κατευθύνονται (01:20) με γρήγορο βήμα, μέσα από τα τραπεζάκια του καφέ το οποίο βρίσκεται δίπλα στο ΜΤΝ, προς τη μεριά του κοσμηματοπωλείου
  • περίπου ένα λεπτό μετά, οι παρευρισκόμενοι και οι περαστικοί βλέπουν κάτι (ανησυχητικό, που τους τραβάει την προσοχή) να συμβαίνει μπροστά στο κοσμηματοπωλείο (02:17)

Αυτά επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες αυτοπτών που έχουν καταθέσει ότι, πριν ο Ζακ προσπαθήσει να πάρει τον πυροσβεστήρα για να απεγκλωβιστεί, κάποιοι που βρίσκονταν έξω από το κοσμηματοπωλείο, μεταξύ των οποίων και ο ιδιοκτήτης, πετούσαν αντικείμενα προς τον Ζακ, με τα οποία μάλιστα έσπασαν την βιτρίνα.

Οι αυτόπτες και οι κάμερες που δεν αναζήτησε η ΕΛ.ΑΣ.


Στα βίντεο φαίνεται πλέον καθαρά ότι τουλάχιστον δύο άτομα ήταν μαζί με τον Ζακ, από την διασταύρωση Γλάδστωνος με Πατησίων μέχρι και τον θάνατό του: ο ψηλός νεαρός με το ροζ πουκάμισο και το σκούρο μπλε παντελόνι και ο άνδρας με γένι, κίτρινη μπλούζα και ανοιχτό μπλε, ξεβαμμένο παντελόνι. Ο δεύτερος μάλιστα φαίνεται και σε άλλο βίντεο που έχει δημοσιευτεί, να διορθώνει τον αστυνομικό που καλεί το ΕΚΑΒ και αναφέρει ότι το θύμα έχει κοπεί στον λαιμό, λέγοντας «δεν είναι στον λαιμό, είναι στα χέρια».

Από τις κάμερες του ΜΤΝ φαίνεται επίσης ξεκάθαρα ότι υπάρχει πληθώρα αυτοπτών από τα γύρω καταστήματα, οι οποίοι δεν έχουν αναζητηθεί από την αστυνομία να καταθέσουν.

Παράλληλα, όπως είδαμε στην επιτόπια καταγραφή που πραγματοποιήσαμε και διασταυρώσαμε με αυτόπτηυπάρχουν κάμερες γειτονικών καταστημάτων που είναι πολύ πιθανό να έχουν καταγράψει όλα όσα προηγήθηκαν του φονικού ξυλοδαρμού. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ., που απάντησε στην σχετική παραγγελία του ανακριτή με χαρακτηριστική καθυστέρηση, δεν έχει εισφέρει υλικό από αυτές.

Εγκεφαλικό οίδημα


Από την πρώτη φάση της νεκροψίας, με βάση τις δηλώσεις των ιατροδικαστών – χωρίς να έχει βγει πόρισμα, όπως ψευδώς μετέδωσαν ΜΜΕ – διαπιστώθηκε εγκεφαλικό οίδημα. Από το βίντεο φάνηκε επίσης ότι πέτρα, που πέταξε ο ιδιοκτήτης μέσα από την ήδη σπασμένη βιτρίνα, βρήκε τον Ζακ στο πίσω μέρος του κεφαλιού και από εκείνη τη χρονική στιγμή είναι εμφανής η αιμορραγία.

Για την έκδοση του ιατροδικαστικού πορίσματος απαιτείται η ολοκλήρωση, όχι μόνο των αιματολογικών εξετάσεων αλλά και των ιστολογικών, δηλαδή της εξέτασης δειγμάτων ιστών που λήφθηκαν από εσωτερικά όργανα κατά τη νεκροτομή. Αυτά τα αποτελέσματα θα αναλυθούν, εκτός από τους τρεις ιατροδικαστές στην Ελλάδα, και από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «διαρροές της ΕΛ.ΑΣ.» που δημοσιεύονται από συγκεκριμένους, γνωστούς δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ επιχειρούν να συντηρήσουν, με αντιεπιστημονικές αναφορές σε «σκληρά ναρκωτικά» για λόγους εντυπώσεων, το κλίμα της αρχικής αφήγησης του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη περί «αμόκ».

Η ΕΛ.ΑΣ. αποτελειώνει και χειροπεδεί τον νεκρό


Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που ο Ζακ δέχτηκε από τον μεσίτη, τον κοσμηματοπώλη (αλλά και κάποιους άλλους που φαίνονται στο βίντεο αλλά δεν συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.), σε μια ύστατη, πανικόβλητη, προσπάθεια να ξεφύγει, έπεσε στα χέρια των αστυνομικών των ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ που εντωμεταξύ είχαν φτάσει στο σημείο.

Ο Ζακ στα χέρια των αστυνομικών δέχεται τα τελευταία χτυπήματα, ενώ ένας από τους αστυνομικούς φαίνεται να κρατάει το μαχαίρι από τη λαβή, εκτός καταστήματος, και όχι από τη λεπίδα, αντίθετα με τα όσα κατέθεσε ο μεσίτης. Οι αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον Ζακ αφού έχει καταρρεύσει, ενώ, όπως καταθέτει αυτόπτης, φαίνεται να είναι ήδη νεκρός. Το ΕΚΑΒ τον παραλαμβάνει χειροπεδημένο και το ασθενοφόρο φεύγει χωρίς σειρήνα ή φάρο.

Ποιά στοιχεία συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ.;


Ενώ το αρχικό αφήγημα των δραστών, που μεταδόθηκε και από τα ΜΜΕ, ήταν ότι ο Ζακ «έψαχνε για χρήματα στην ταμειακή» και «είχε σπάσει το μισό μαγαζί», τα αποτελέσματα της εξέτασης για αποτυπώματα, η οποία έγινε στην ταμειακή, τον πάγκο, την πόρτα και το μαχαίρι, έδειξαν ότι αποτυπώματα του Ζακ υπήρχαν μόνο στο εξωτερικό της γυάλινης πόρτας του καταστήματος και σε κανένα άλλο σημείο ή αντικείμενο.

Ωστόσο, αν και η Σήμανση φαίνεται πως συνέλεξε αποτυπώματα, στη δικογραφία δεν υπάρχει έκθεση έρευνας στον χώρο. Ενώ, αμέσως μετά το περιστατικό, ήδη το κοσμηματοπωλείο καθαριζόταν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποτελέσματα της δακτυλοσκοπικής εστάλησαν στον ανακριτή στις 2 Οκτωβρίου, ενώ το έγγραφο φέρει ημερομηνία σύνταξης 26 Σεπτεμβρίου 2018. Υπενθυμίζουμε ότι ο μεσίτης είχε απολογηθεί, αφού είχε ζητήσει προθεσμία, στις 25 Σεπτεμβρίου, επομένως, τη στιγμή της απολογίας του, ο ανακριτής δεν είχε στη διάθεσή του την δακτυλοσκοπική εξέταση.

Αντίστοιχα, τα λιγοστά βίντεο από τις κάμερες των καταστημάτων που συνέλεξε η αστυνομία, παραδόθηκαν στον ανακριτή την 1η Οκτωβρίου, ενώ το διαβιβαστικό που τα συνοδεύει φέρει ημερομηνία 29 Σεπτεμβρίου. Ήδη, δηλαδή, αφού είχε γίνει γνωστό ότι η αστυνομία, επί μία ολόκληρη εβδομάδα δεν είχε απαντήσει σε δύο αιτήματα του ανακριτή για τα βίντεο.

Η απροθυμία συλλογής στοιχείων, η καθυστέρηση υποβολής τους στον ανακριτή, η αποκάλυψη της ολοκλήρωσης του ξυλοδαρμού του ετοιμοθάνατου Ζακ από τους άνδρες της Ζ και της ΔΙΑΣ, όλα αποτελούν ενδείξεις που καθιστούν πια ορατή τη συγκάλυψη.


 

Πηγή: omniatv.com

292

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση