Οργή φοιτητών – Δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο

Οργή φοιτητών – Δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο

Τεταμένο είναι από νωρίς το πρωί το κλίμα στον χώρο του Πολυτεχνείου με φοιτητές να διαπληκτίζονται και να εμποδίζουν την είσοδο σε εκπροσώπους της πολιτικής του τόπου.

Με αποδοκιμασίες κι ένα σύνθημα συνθετικό της παλαιότερης και σημερινής διακυβέρνησης της χώρας από τη Δεξιά, ομάδα ατόμων, σχεδόν βέβαιο φοιτητές, υποδέχτηκαν τους βουλευτές της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και Χάρη Θεοχάρη που πήγαν στο ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για να καταθέσουν στεφάνι. Ο πρώτος ως αντιπρόεδρος εκπροσωπούσε τη Βουλή, ενώ ο δεύτερος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το κυβερνητικό κόμμα.

Οι φοιτητές αντέδρασαν στην παρουσία τους και δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο του Πολυτεχνείου, ενώ πέταξαν στον δρόμο το στεφάνι.

Σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι πως «κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου, είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων. Συνεπώς, όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, προσβάλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς κάναμε τον αγώνα αυτό, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες. Η μέρα είναι ιερή και πρέπει να τους το συγχωρήσουμε. Ζήτω το Πολυτεχνείο».

Χωρίς να καταθέσουν το στεφάνι της διακοινοβουλευτικής επιτροπής, αποχώρησαν από το Πολυτεχνείο Χαράλαμπος Αθανασίου και Χάρης Θεοχάρης.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, είπε: «Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».

Όπως σημείωσε: «Αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, τον έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως, πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε»

Λίγο αργότερα πάντως, όταν προσήλθε στον ιστορικό χώρο της Αντίστασης και της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανεμπόδιστη απέτισε φόρο τιμής στους πεσόντες της 17ης Νοεμβρίου.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν» τόνισε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», υπογράμμισε.

Ανενόχλητη κατέθεσε στεφάνι και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ένταση επαναλήφθηκε αργότερα όταν, σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού για την 48η επέτειο και φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο, δεν τους το επέτρεψαν.

Ωστόσο, η επίσημη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, προσήλθε στη συνέχεια και κατέθεσε χωρίς πρόβλημα στεφάνι για την 48η επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη σημερινή επέτειο ολοκληρώνονται το απόγευμα με την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Δεκάδες προσυγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ στη διάρκεια της πορείας θα κλείσουν τρεις σταθμοί του μετρό.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

308

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση