«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες η Μάγχη – Ναυάγιο ανοιχτά του Καλαί

«Υγρός τάφος» για δεκάδες πρόσφυγες η Μάγχη – Ναυάγιο ανοιχτά του Καλαί

Στους 31 έχει φτάσει ο αριθμός των προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους όταν η βάρκα στην οποίαν επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοιχτά του Καλαί, στη θάλασσα της Μάγχης, με προορισμό τη Βρετανία, ανακοίνωσε η γαλλική αστυνομία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον τρία διασωστικά του γαλλικού λιμενικού και ένα ελικόπτερο.

Ένας ψαράς που βρισκόταν στα ανοιχτά του στενού της Μάγχης ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε δύο μικρές λέμβους, η μία με επιβάτες και η άλλη άδεια. Και συμπλήρωσε ότι ένας συνάδελφός του κάλεσε τις διασωστικές αρχές αφού είδε 15 άτομα να επιπλέον κοντά σε μία άδεια βάρκα, είτε αναίσθητα είτε νεκρά.

Δημοσιογραφικές πηγές του Reuters αναφέρουν ότι η αστυνομία έριξε με φακούς στους πρόσφυγες σε παραλία πριν αποχωρήσουν από τα γαλλικά εδάφη, όμως δεν προχώρησε σε περαιτέρω ενέργειες και αποχώρησε από το σημείο.

Ο αριθμός των βαρκών με πρόσφυγες που διασχίζουν το στενό της Μάγχης έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από τη φθινοπωρινή κακοκαιρία.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ έκανε λόγο για «τραγωδία». «Οι σκέψεις μου είναι στους πολλούς αγνοούμενους και τραυματίες, θύματα εγκληματικών διακινητών που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους και τη μεγάλη φτώχεια τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την «κατάσταση σε πραγματικό χρόνο».

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σοκαρισμένος για τη νέα τραγωδία εκτοξεύοντας, παράλληλα, αιχμές προς τη Γαλλία.

«Θέλω απλώς να πω ότι είμαι σοκαρισμένος και συγκλονισμένος και λυπάμαι βαθύτατα για την απώλεια ζωών που βλέπω στη Μάγχη. Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει πόσο επικίνδυνος είναι ο διάπλους της Μάγχης κατ’ αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε, καλώντας η Γαλλία «να κάνει περισσότερα» για να αποθαρρύνει τις παράνομες διελεύσεις.

«Δυσκολευτήκαμε να πείσουμε ορισμένους εταίρους μας, ιδίως τους Γάλλους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όμως καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες και αυτό που θέλουμε τώρα είναι κάνουμε περισσότερα μαζί», είπε στο Sky News ο Τζόνσον, αφού ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη της διυπουργικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

Πηγή: efsyn.gr

4

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση