Oμοφοβικό επεισόδιο στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Oμοφοβικό επεισόδιο στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων

Δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς παρενόχληση η συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων.

Όπως κατήγγειλε η ομάδα Sylvia Rivera –που συμμετέχει στον Ανοιχτό Συντονισμό Θεσσαλονίκης για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Τρανς Θυμάτων– στο τέλος της συγκέντρωσης για τη μνήμη των 375 θυμάτων τρανσφοβίας παγκοσμίως μέσα σε έναν χρόνο, συνέβη ένα τρανσφοβικό/ομοφοβικό περιστατικό.

Όπως αναφέρουν «ένας νεαρός άρπαξε ως λάφυρο μια σημαία της ομάδας Sylvia Rivera από την τσάντα διαδηλώτριας και έτρεξε με άλλους 5-6 νεαρούς άνδρες προς άγνωστη κατεύθυνση». Μπορεί να μοιάζει «μικρό» το επεισόδιο αλλά όπως σωστά θυμίζει η ομάδα «πρόκειται για το δεύτερο τρανσφοβικό/ομοφοβικό περιστατικό με νεαρούς άνδρες μέσα σε μόλις δύο μήνες. Είχε προηγηθεί η επίθεση με χαλίκια και πέτρες στο 9ο Thessaloniki Pride τον Σεπτέμβριο, τόσο στο Κινηματικό Μπλοκ όσο και στο κεντρικό μπροστινό μπλοκ της ΑΜΚΕ Thessaloniki Pride».

Και πράγματι η περιγραφή συνάδει απολύτως με τα περιστατικά στα οποία αναφέρονται και στον τρόπο δράσης των ομάδων για τις οποίες η Sylvia Rivera διερωτάται αν «πρόκειται άραγε για οργανωμένες ακροδεξιές ομάδες τρανσφοβικών/ομοφοβικών νέων που επιτίθενται ύπουλα σε ανακοινωμένες δράσεις του λοακτια+ κινήματος; Πρόκειται για τυχαίες τρανσφοβικές/ομοφοβικές παρέες που εκτονώνουν στις κινητοποιήσεις του κινήματος την πλήξη της σαββατιάτικης βόλτας τους στο κέντρο;».

Με δεδομένο ότι οι «τυχαίες παρέες», όπως ευγενικά τους αποκαλεί η ομάδα, δεν διαθέτουν το απαιτούμενο θάρρος απέναντι σε μαζική συγκέντρωση, όλα δείχνουν ότι η καταφατική απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι η σωστή. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι αυτές οι ομάδες παραμένουν σε δράση στην πόλη και θα αναμέναμε από την πλευρά των αρχών μεγαλύτερη κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερα περιστατικά.

Η Sylvia Rivera από την πλευρά της τονίζει πως «οι επιθέσεις τους, όχι απλά δε μας φοβίζουν, αλλά μας πεισμώνουν να βγαίνουμε όσο συχνότερα μπορούμε με τα πρόσωπά μας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης» και θυμίζει πως σήμερα «ο ανοιχτός συντονισμός μας θα κατέβει και στις κινητοποιήσεις για την 25 Νοέμβρη – παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σις και τρανς (Πέμπτη 25/11, 7μμ, Άγαλμα Βενιζέλου)».

Πηγή: efsyn.gr

11

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση