Να κλείσει το Γκουαντάναμο καλεί τον Μπάιντεν η Διεθνής Αμνηστία

Να κλείσει το Γκουαντάναμο καλεί τον Μπάιντεν η Διεθνής Αμνηστία

Να κλείσει το κέντρο κράτησης του αμερικανικού στρατού στο Γκουαντάναμο, στο έδαφος της Κούβας, που συμπληρώνει αυτόν τον μήνα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ η Διεθνής Αμνηστία.


Το κέντρο αυτό αντιπροσωπεύει την αυθαιρεσία, την αδικία και τα βασανιστήρια, τονίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα όφειλε να το κλείσει και να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους ενεπλάκησαν σε βασανισμούς κρατουμένων και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Το Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται σήμερα 39 άτομα, είχε ανοίξει επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους και σε αυτό οδηγούνταν φερόμενοι ως τζιχαντιστές τρομοκράτες, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Πολλοί εξ αυτών δεν είδαν να τους απαγγέλλονται ποτέ κατηγορίες ούτε προσήχθησαν σε δίκες.

Ο διάδοχος του Μπους, ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, είχε εκφράσει την πρόθεση να κλείσει το κέντρο, αλλά συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο αμερικανικό Κογκρέσο και απέτυχε, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήθελε το κέντρο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο να παραμείνει ανοικτό.

Ο Τζο Μπάιντεν, που ήταν ο αντιπρόεδρος του κ. Ομπάμα, προσπαθεί να προωθήσει το κλείσιμό του.

Ενόψει της 20ής επετείου από το άνοιγμα της εγκατάστασης αυτής, στο πλαίσιο του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, η Διεθνής Αμνηστία οργάνωσε χθες διαδηλώσεις σε αρκετές χώρες.

Οι πρώτοι κρατούμενοι μετήχθησαν στο κέντρο στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, την 11η Ιανουαρίου 2002.


 

Πηγή: efsyn.gr

4

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση