2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα

2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα

Ασφαλές καταφύγιο στη χώρα μας έχουν βρει συνολικά μέχρι στιγμής 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη ρωσική εισβολή.


Μόνο το τελευταίο 24ωρο έφτασαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Απ’ αυτούς οι 430 εισήλθαν στη χώρα από τον Προμαχώνα, 5 από Ευζώνους και άλλοι 18 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Επίσης, στο αεροδρόμιο « Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Σε σχετικές δηλώσεις του πάντως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έκρυψε την αντιμεταναστευτική υστερία που διακατατέχει γενικά την κυβέρνηση, την ώρα που προσπάθουσε να βγάλει προς τα έξω ένα προφίλ συμπόνοιας για τους πρόσφυγες.

«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας και διευκολύνουμε όλους τους Ουκρανούς πολίτες που έρχονται. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και να έχουμε σοβαρές προσφυγικές ροές. Μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος. Έχουμε πλήρη και οργανωμένη εικόνα. Κρατάμε τα πάντα, όλα τα στοιχεία, ώστε να κάνουμε πράξη και την ασφάλεια της Ελλάδας. Γιατί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που οργανώνει τις κατάλληλες δομές φιλοξενίας εφόσον χρειαστούν. Συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας» είπε στον τηλεοπτικό Open.

Τι προβλέπεται


Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Ουκρανοί πολίτες με ταξιδιωτικά έγγραφα εισέρχονται στην Ελλάδα από όλα τα σημεία εισόδου, χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας για 90 ημέρες, όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα. Εντός του διαστήματος αυτού, η Υπηρεσία Ασύλου θα παρέχει στους πρόσφυγες προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Προμαχώνα, όπου εκεί θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα και μετά θα παρέχεται η προσωρινή προστασία.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων παιδιών στα ελληνικά σύνορα ενεργοποιείται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης για Ασυνόδευτους Ανηλίκους σε επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης.


 

Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση