Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη, η Μαύρη Λεγεώνα των ναζί τη δολοφόνησε

Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη, η Μαύρη Λεγεώνα των ναζί τη δολοφόνησε

«Κάποτε είχα μια οικογένεια μεγάλη, η Μαύρη Λεγεώνα των ναζί τη δολοφόνησε»: Σαν σήμερα, 8 Απριλίου 1971, πραγματοποιείται στο Λονδίνο το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά, που έθεσε και τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.


Η 8η Απριλίου είναι μέρα γιορτής για τους Ρομά όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου. Οι Ρομά είναι η μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι 10 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Ωστόσο, αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Οι Ρομά είναι συνολικά 15.000.000, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Το 1942, ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον εκτοπισμό όλων των Ρομά από το αποκαλούμενο Γερμανικό Ράιχ και να μεταφέρονται οι υπό εξόντωση Ρομά στο Άουσβιτς. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ναζί υπέβαλαν τους Ρομά σε αυθαίρετους εγκλεισμούς, καταναγκαστική εργασία και μαζικές δολοφονίες.

Εκτόπιζαν ακόμη και και στρατιώτες που υπηρετούσαν στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις (Βέρμαχτ) όταν βρίσκονταν σε άδεια στο σπίτι τους. Η γερμανική-ναζιστική αστυνομία τους έστειλε στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, σε ειδικό κτιριακό συγκρότημα. 23.000 εκτοπίστηκαν.

Ιατρικοί «ερευνητές»όπως ο λοχαγός των SS Δρ. Γιόζεφ Μένγκελε εξουσιοδοτήθηκαν να επιλέγουν άτομα μεταξύ των κρατουμένων για ψευδοεπιστημονικά πειράματα. Ο Μένγκελε επέλεγε δίδυμα και νάνους, ορισμένες φορές από το στρατόπεδο οικογενειών για Ρομά.

Περίπου 3.500 ενήλικες και έφηβοι Ρομά ήταν φυλακισμένοι σε άλλα στρατόπεδα. Οι συνθήκες στο κτιριακό συγκρότημα των Τσιγγάνων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου συνέβαλαν στη διάδοση μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών(τύφος, ευλογιά κ.α) που μείωσαν σημαντικά τον πληθυσμό του στρατοπέδου.

Αργότερα τα SS δολοφόνησαν στους θαλάμους αερίων περίπου 1.700 Ρομά από την περιφέρεια Μπιάλιστοκ. Το Μάιο του 1944 η ηγεσία του ναζιστικού στρατοπέδου αποφάσισε να δολοφονήσει όσους διέμεναν στο κτιριακό συγκρότημα των Ρομά. Τα SS περικύκλωσαν το συγκρότημα.

Όμως όταν τους διέταξαν να βγουν έξω, οι Ρομά αρνήθηκαν να υπακούσουν, καθώς είχαν προειδοποιηθεί και είχαν οπλίστεί με σιδερένιους σωλήνες, φτυάρια και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για εργασία. Οι επικεφαλής των SS κατάλαβαν ότι θα είχαν πολλούς νεκρούς και αποχώρησαν.

Μετά τη μεταφορά 3.000 Ρομά κατάλληλων για εργασία στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές καλοκαιριού του 1944, τα SS κινήθηκαν εναντίον των εναπομεινάντων 2.898 κρατουμένων (2 Αυγούστου). Οι περισσότεροι ήταν άρρωστοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Το προσωπικό του στρατοπέδου τους δολοφόνησε σχεδόν όλους στους θαλάμους αερίων του Μπίρκεναου.

Τουλάχιστον 19.000 από τους 23.000 Ρομά που εστάλησαν στο Άουσβιτς πέθαναν εκεί. Σήμερα, που ο ρατσισμός και ο φασισμός είναι ξανά στο προσκήνιο, με την ανοχή και ενίσχυση κυβερνήσεων και ΝΑΤΟ-Ε.Ε, οι Ρομά συνεχίζουν να είναι στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού.


 

Πηγή: twitter.com/praxis_review

99

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση