Καταγγελίες για Ρώσους υπερεθνικιστές στο Αγιον Ορος

Καταγγελίες για Ρώσους υπερεθνικιστές στο Αγιον Ορος

Απόστολος Λυκεσάς

 

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Αγιον Ορος με τη μη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο κονάκι της Μονής Παντελεήμονος στο Πρωτάτο φαίνεται ότι ήταν πρελούδιο όσων ήδη ακολουθούν, καθώς οι καταγγελίες και για είσοδο Ρώσων υπερεθνικιστών απέκτησαν από χθες ονοματεπώνυμο. Ο νόμιμος ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, καταγγέλλει μεταξύ άλλων κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου και ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «η αποκάλυψη των σχεδίων για ρωσικές εξαρχίες δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη πρόκληση ταραχής στο Αγιον Ορος από τους Ρώσους».


Παραθέτοντας βίντεο και φωτογραφίες από την είσοδο ομάδας στο κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου, που είναι κατειλημμένο εδώ και χρόνια από κοινότητα ζηλωτών, ο κ. Βαρθολομαίος σχολιάζει ότι πρόκειται για Ρώσους υπερεθνικιστές «φέροντες σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου» και «μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο, καθώς το ίδιο λάβαρο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο αρχονταρίκι (χώρο υποδοχής) των καταληψιών, σύμφωνα με παλαιότερη φωτογραφία».

Σχολιάζει μάλιστα πως «τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στη Μόσχα, από αυτούς που αν βρουν στον δρόμο τους κάποιον λίγο πιο σκουρόχρωμο τον ξυλοφορτώνουν. Εννοείται την ίδια τύχη θα έχουν αν πέσουν στα χέρια τους και Ελληνες που δεν έχουν βόρειο χλομό δέρμα».

Το καταγραφέν περιστατικό, που έγινε πριν από την έναρξη του πολέμου, ο κ. Βαρθολομαίος το χαρακτηρίζει «παρέλαση εντός του Αγίου Ορους», θυμίζει παλαιές ρωσικές διεκδικήσεις που είχαν ανακοπεί με την επανάσταση του 1917 αλλά τώρα επανέρχονται, ενώ παράλληλα:

α. «αρχηγός φιλορωσικού κόμματος στην Ελλάδα προειδοποιεί για τα σχέδια των Ρώσων για δημιουργία ρωσικής εξαρχίας στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη», και
β. «παραγωγός ραδιοφωνικού σταθμού της Βόρειας Ελλάδος που ανήκει σε αρχηγό φιλορωσικού κόμματος εντατικώς υποστηρίζει τους καταληψίες, προβαίνοντας σε συχνές λαθραίες εισόδους εντός του Αγίου Ορους».

Ο κ. Βαρθολομαίος ζητά από την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τη νομιμότητα, βγάζοντας τους καταληψίες από το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου, γιατί σήμερα αποτελεί, όπως λέει, «χώρο περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».


Πηγή: efsyn.gr

59

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση