Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης

Απολογείται σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια απ’ τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων ετών. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κατηγορείται για βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών, που φέρονται να τελέστηκαν το 2010, το 2015 και το 2018.

Μετά από μία μακρά και σε υψηλούς τόνους διαδικασία, με απίστευτες χυδαιότητες απ’ την υπεράσπιση, που ήρθε στο ακροατήριο του ΜΟΔ στις 11 του περασμένου Φεβρουαρίου, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή της πορείας προς την έκδοση της ετυμηγορίας των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων.

«Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης για μένα» ήταν τα πρώτα λόγια του σκηνοθέτη. «Αρνούμαι τις κατηγορίες» επανέλαβε όπως απ’ την αρχή και ζήτησε να απαντήσει σε ερωτήσεις. «Δηλώνω ότι αρνούμαι όλες τις κατηγορίες» είχε πει στην πρώτη τοποθέτησή του στο δικαστήριο ο Δ. Λιγνάδης, μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου που του αποδίδει βιασμό τριών εφήβων αγοριών και ενός νεαρού άντρα: «Δεν έχω πάει ποτέ με ανήλικο» είναι η σταθερή απάντησή του έναντι των κατηγοριών.

Με την απολογία του, που αναμένεται να είναι πολύωρη, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα επιχειρήσει να πείσει τους δικαστές ότι οι καταγγέλλοντες ψεύδονται. Άλλωστε έχει υποβάλει μηνύσεις για ψευδή κατάθεση σε βάρος των τριών εκ των ανδρών που ήρθαν στο δικαστήριο και κατέθεσαν όσα ισχυρίστηκαν στις Αρχές. Ο τέταρτος άνδρας που τον κατήγγειλε στην ανακρίτρια της υπόθεσης, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο με αποτέλεσμα οι δικαστές να του στερήσουν το δικαίωμα παράστασής του ως πολιτικώς ενάγοντα.

Σύμφωνα με τις παραδοχές του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που ομόφωνα έκρινε πως ο 57χρονος επιφανής ηθοποιός πρέπει να δικαστεί, ο Δημήτρης Λιγνάδης επί σειρά ετών είχε αναπτύξει μία συγκεκριμένη μέθοδο για να προσεγγίζει τα ανήλικα θύματα του «χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης». Οι δικαστές του Συμβουλίου, υιοθετώντας πλήρως ανάλογη εισαγγελική πρόταση, σχημάτισαν την άποψη πως ο προβεβλημένος καλλιτέχνης προσέγγιζε αγόρια που βρισκόταν σε «ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση», όπως παιδιά μεταναστών χωρίς ισχυρή οικογενειακή προστασία και φροντίδα, «εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση» ώστε να τα δελεάσει.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Λιγνάδης από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας -η οποία, λίγες ώρες αφού ο ίδιος είχε σπεύσει στην ΓΑΔΑ για να δηλώσει ότι θέτει εαυτόν στην διάθεση των αρχών, εξέδωσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης- αρνήθηκε τα πάντα. Είπε πως δεν έχουν το παραμικρό ψήγμα αλήθειας οι καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του στο αποκορύφωμα του ελληνικού #metoo στον χώρο του θεάτρου αλλά και του αθλητισμού.

Η σημερινή δικάσιμος διεξάγεται τελικά στην αίθουσα 1, ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί για την πιο μικρή δικαστική αίθουσα του ΜΟΔ, την 3, γεγονός που σημαίνει ότι θα ήταν περιορισμένες οι θέσεις για τους διαδίκους, τους παράγοντες, τους δημοσιογράφους και το κοινό.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες και πρόθεση του δικαστηρίου είναι η απολογία να ολοκληρωθεί σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η συνεδρίαση, εκτός απροόπτου, θα λήξει μετά το απόγευμα.

Νέες καταγγελίες από αποφοίτους του Αρσακείου

Στο μεταξύ, σήμερα, η ιστοσελίδα 2020mag.gr και η δημοσιογράφος Μαρία Κεφαλά φέρνουν στο φως επιστολή που υπογράφουν αποφοίτοι/ες του Αρσακείου, όπου στο παρελθόν δίδασκε ο Δ. Λιγνάδης.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθώντας τα πρακτικά της δίκης Λιγνάδη, θεωρούμε χρέος μας να γνωστοποιήσουμε τα εξής:

1. Εν αντιθέσει με όσα ενόρκως κατατέθηκαν στη δικαστική αίθουσα από μάρτυρες υπεράσπισης, εποπτεύων ή εποπτεύουσα ουσιαστικά δεν υπήρχε στα μαθήματα του θεατρικού ομίλου Αρσακείου Ψυχικού. Η κυρία η οποία είχε τυπικά την αρμοδιότητα της εποπτείας του ομίλου εμφανιζόταν μόνο τις ημέρες των παραστάσεων, καθώς και σε ταξίδια που πραγματοποιούσε ο όμιλος. Υπήρχε ακόμη μια συνεργάτης, θεατρολόγος, που όμως ήταν παρούσα σε λίγα μόνο από τα τακτικά μαθήματα και σε καμία από τις πρόβες εκτός ωρών και ημερών λειτουργίας του ομίλου, οι οποίες γίνονταν όλο και πιο συχνές όσο πλησίαζε η παρουσίαση της κάθε παράστασης.

2. Στις ώρες των μαθημάτων και των προβών, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε επανειλημμένα ξεπεράσει τα όρια της σχέσης δασκάλου-μαθητών, με συμπεριφορές παραβατικές και αποπλανητικές, έτσι όπως μπορέσαμε πλέον να τις αντιληφθούμε πολύ αργότερα, με την ωριμότερη ματιά του ενήλικα. Οι συμπεριφορές αυτές συνεχίζονταν και εκτός των μαθημάτων και των προβών, έξω από τον χώρο του Αρσακείου, και οικοδομούσαν μια προσωπική σχέση του κ. Λιγνάδη με μεγάλη μερίδα των μαθητών και των μαθητριών του θεατρικού ομίλου, η οποία ήταν αποπλανητική, πολύ συχνά παρενοχλητική, και σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε και σε ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές. Η σχέση αυτή καλλιεργείτο συστηματικά, μεθοδικά και με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς από τον κ. Λιγνάδη, οι οποίοι ουδέποτε έφτασαν να γίνουν γνωστοί στους γονείς μας.

Για την προστασία μας, τόσο την προσωπική όσο και των οικείων μας, επιλέγουμε την ανωνυμία. Ωστόσο αδυνατούμε να σιωπήσουμε, καθώς το Αρσάκειο αναφέρεται στη δίκη σχεδόν καθημερινά.

Το παραπάνω συνέταξαν απόφοιτες και απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, μέλη του Θεατρικού Ομίλου από το 1996 έως και το 2002».

Πηγή: efsyn.gr

44

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση