Σε δημοψήφισμα για τη μαντίλα καλεί ο Ερντογάν – «Όχι» από τον Κιλιτσντάρογλου

Σε δημοψήφισμα για τη μαντίλα καλεί ο Ερντογάν – «Όχι» από τον Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε χθες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το μακροχρόνιο ζήτημα της μαντίλας στη χώρα εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για το θέμα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με φόντο τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εγκαινίων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε ανατολική επαρχία, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να τοποθετηθούν οι πολίτες για τα περί θέσπισης νόμου αναφορικά με την προστασία του δικαιώματος της μαντίλας στα δημόσια ιδρύματα, μετέδωσε η Cumhuriyet.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνω. Ας πάμε αυτό το θέμα σε δημοψήφισμα, αν είναι τόσο εύκολο (για εσάς)» είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).  Με αυτόν τον τρόπου ο Ερντογάν υποστήριξε μια «λύση» σε συνταγματικό επίπεδο προκαλώντας τον Κιλιτσντάρογλου, που μέσα στον μήνα υποσχέθηκε να λάβει νομικά μέτρα για να κατοχυρώσει το δικαίωμα των γυναικών να φορούν μαντίλες. Το θέμα της μαντίλας και η νομοθεσία για την υποστήριξη της ισλαμικής ενδυμασίας παραμένουν αμφιλεγόμενα μεταξύ των ψηφοφόρων του CHP.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν επιμένει παράλληλα ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί υπό τις δύο δεκαετίες στην εξουσία του. Η Τουρκία είχε απαγορεύσει τη χρήση μαντίλας στα δημόσια ιδρύματα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Όμως, το κοινοβούλιο ης γείτονος το 2008 ήρε την απαγόρευση δεκαετιών στα πανεπιστήμια σε μια κίνηση, την οποία οι βουλευτές του CHP είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εμποδίσουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Το 2013, η χώρα ήρε την απαγόρευση στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στα κρατικά ιδρύματα ως μέρος των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν.

Χθες βράδυ ο Κιλιτσντάρογλου απέρριψε την έκκληση του Ερντογάν για δημοψήφισμα, προτρέποντας τον Τούρκο πρόεδρο να επιλύσει το θέμα μέσω νομοθεσίας, όπως είχε προτείνει. Και τον κατηγόρησε ότι μιμείται τον Ούγγρο ακροδεξιό πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

«Εδώ είναι η Τουρκία, όχι η Ουγγαρία. Υποστηρίξτε το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τι είναι αυτό το δημοψήφισμα;» αναρωτήθηκε ρητορικά μέσω Twitter. Σύμφωνα με την εφημερίδα BirGün, ο Κιλιτσντάρογλου είχε προηγουμένως δώσει το «πράσινο φως» για την υποστήριξη μιας συνταγματικής αλλαγής, αν δεν υπάρχει κάτι πονηρό «πίσω από αυτό».

Πηγή: efsyn.gr

123

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση