Δικαίωση για Κούρδο πρόσφυγα

Δικαίωση για Κούρδο πρόσφυγα

Ράπισμα της Δικαιοσύνης στις ελληνικές αρχές για 35χρονο Κούρδο που προφυλακίστηκε άδικα σαν διακινητής για 13 μήνες. ● Στο κενό έπεσε και η προσπάθεια περικοπής της αποζημίωσης που δικαιούται για την άδικη προφυλάκιση, με το Ειρηνοδικείο Αθηνών να του επιδικάζει ποσόν 15.900 ευρώ.

Ηχηρό ράπισμα έδωσε η Δικαιοσύνη στην προσπάθεια των ελληνικών αρχών αρχικά να κατηγορήσουν ως διακινητή έναν Κούρδο πρόσφυγα, 35 ετών σήμερα, προφυλακίζοντάς τον άδικα για σχεδόν 13 μήνες και στη συνέχεια περικόπτοντας στο ελάχιστο το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούνταν για την άδικη προφυλάκιση.

Ο Φ. Μπ., φοιτητής Ιατρικής στην Τουρκία, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 στη Μήλο ως «διακινητής» μαζί με άλλα τρία άτομα, για παράνομη διακίνηση συνολικά 120 προσφύγων που είχαν ξεκινήσει από το Τσεσμέ με προορισμό την Ιταλία, αλλά κατέληξαν στη Μήλο όταν το σκάφος τους παρουσίασε βλάβη. Οι Αρχές βάσισαν την κατηγορία στο γεγονός ότι βοήθησε στην επιβίβαση των προσφύγων στο σκάφος και ότι κατά τη διάρκεια του ναυαγίου επικοινωνούσε με διακινητή στην Τουρκία, μεταφέροντας τις οδηγίες του για την επιδιόρθωση της βλάβης και τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ο Φ. Μπ. προφυλακίστηκε μέχρι την αθώωσή του τον Νοέμβριο του 2017 από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος, που είχε καταδικαστεί για τη συμμετοχή του στο κουρδικό κόμμα HDP, έφυγε για την Ελλάδα φοβούμενος για τη ζωή του και την ελευθερία του. «Διέθετε όλα τα γνωρίσματα του πολιτικού πρόσφυγα, ήταν ένας εκ των μεταφερόμενων και όλες οι ενέργειές του κατέτειναν στην ευόδωση του σκοπού του, ήτοι την ασφαλή απομάκρυνσή του από την Τουρκία, όπου […] απειλείτο η ζωή του», σημείωνε εκείνη η απόφαση. Τον πρόσφυγα στήριξαν νομικά οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσής του στην Τουρκία.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Φ. Μπ. μιλούσε με τους διακινητές στην Τουρκία, επειδή οι συνεργάτες των διακινητών στο σκάφος δεν μιλούσαν τουρκικά ή αγγλικά. Σημειώνει ότι έστω κι αν με τις ενέργειές του διευκόλυνε την είσοδο προσφύγων, και πάλι δεν θα καταδικαζόταν, καθώς σκοπός του ήταν να σώσει τη ζωή του και να διασφαλίσει την ελευθερία του.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Φ. Μπ. εργάστηκε ως διερμηνέας με σύμβαση αορίστου χρόνου. Το 2018 το δικαστήριο του επιδίκασε αποζημίωση 3.900 ευρώ, περίπου 10 ευρώ για κάθε ημέρα προφυλάκισης, χωρίς να πάρει υπόψη το αίτημά του για τριπλάσια αποζημίωση με επιχείρημα ότι η φυλάκιση τον εμπόδισε να εργαστεί και να αμείβεται.

Ο Φ. Μπ. προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών που τον δικαίωσε, επιδικάζοντας 15.900 ευρώ αποζημίωση εντόκως, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι ήταν αβέβαιη η εύρεση εργασίας. «Η ποινική εμπλοκή δεν αποτελεί τυπικώς εμπόδιο» για την εργασία, ενώ τα προσόντα και η εργατικότητα του Φ. Μπ. «δεν θα επέτρεπαν την επί μακρόν ανεργία του», σημειώνει η απόφαση. Πλήρης δικαίωση για τον πρόσφυγα, κόλαφος για τις ελληνικές αρχές.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

20

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση