Η Γαλλία απελαύνει τους μετανάστες που… έσωσε

Η Γαλλία απελαύνει τους μετανάστες που… έσωσε

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ζεράλ Νταρμανέν, ανακοίνωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ότι τουλάχιστον 44 από τους ανθρώπους που διεσώθησαν με το πλοίο Ocean Viking θα σταλούν στις χώρες προέλευσής τους, καθώς οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Το πλοίο της ΜΚΟ SOS Méditerranée που τους μετέφερε επιτράπηκε να πιάσει λιμάνι την προηγούμενη εβδομάδα στην Τουλόν μετά από άρνηση της Ιταλίας να παράσχει ασφαλή λιμένα, ως οφείλει σε ανθρώπους στη θάλασσα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το επεισόδιο του Ocean Viking παραλίγο να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρώμης και Παρισίου, με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν επικρίσεις.

Οι αιτήσεις των όλων μεταναστών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ εκείνοι των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί θα επιστραφούν στις χώρες τους από τη στιγμή που θα το επιτρέψει η κατάσταση της υγείας τους, επεσήμανε ο υπουργός. «Έχω κάνει ήδη (…) επαφές χθες (Δευτέρα) με τους ξένους ομολόγους μου, ώστε αυτές οι απελάσεις να γίνουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στη Βουλή ο Νταρμανέν, ενώ σημείωσε ότι αυτές οι απελάσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα «σε περίπου 20 ημέρες».

Ο Νταρμανέν, ωστόσο, δεν διευκρίνισε τις εθνικότητες των ανθρώπων που θα απελαθούν. Από τους 234 επιζώντες, οι 44 αναγνωρίστηκαν ως ανήλικοι και «οι 60 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, συμπεριλαμβανομένων Σύριων, Σουδανών και Ερυθραίων», είπε. Τα δύο τρίτα των επιζώντων θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: https://www.documentonews.gr/

24

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση